Futótűzként terjedt egy építőipari cég tanárokat toborzó álláshirdetése az interneten: Kiderült, miért pedagósokat kerestek

A vállalkozás fejlesztési vezetője válaszolt a Nyugati Fény kérdéseire. Interjú.

Szokatlan álláshirdetést tett közzé az Újház Debreceni út Kft. Az építőipari cég a napokban pályaelhagyó tanárokat toborzott. Olyan pozíciókra, mint nyílászáró termékkategória menedzser, hőszigetelés- és ragasztástechnika termékkategória menedzser, beszerzési asszisztens vagy kijáró értékesítő hirdettek felvételt. Az esetre Hadházy Ákos független képviselő is felhívta a figyelmet. Erről >>ITT<< írtunk.

A politikus Facebook-posztja alá rengeteg komment érkezett. Volt, aki üdvözölte a nem mindennapi álláshirdetést, de akadtak olyanok is, akiket mélységesen felháborított az ügy, és azt írtak, hogy szerintük ez a pedagógusok megalázása.

Megkerestük a céget, hogy megkérdezzük, mi volt a motivációjuk. A Nyugati Fény kérdéseire Vajda Szabolcs fejlesztési vezető válaszolt.

Mi volt az oka annak, hogy ezzel a szokatlan álláshirdetéssel rukkoltak elő?

Végiggondoltuk azt, hogy a pedagógusi pálya mekkora válságban van, és rengetegen elhagyják a pályát. Így jött az ötlet, hogy elindítsuk ezt a kezdeményezést. Azt gondoljuk, hogy a pedagógusokról, hogy hatalmas kincsek. Nekünk mindenképpen a hasznunkra válnának, ha nálunk kamatoztatnák a tudásukat. Éjjel-nappal emberekkel, gyerekekkel foglalkoznak.

Azt vettük észre, hogy kereskedelemben erre a kapcsolatteremtési képességre van szükség.

Milyen készségeket tudnak még a pedagógusok akár Önöknél, akár a kereskedelmi szektorban kamatoztatni?

Mondok egy konkrét példát. Egy volt angoltanárt már felvettünk. Nála vettem észre, hogy mennyire strukturáltan gondolkodik. Nálunk például erre hatalmas szükség van. Fontos, hogy ne összevissza gondolkodjunk, hanem a legstrulturáltabban állítsuk össze a logisztikát, a portfóliót, a termékmixet. Jól kommunikálnak és könnyen tudnak kapcsolatot teremteni az ügyfelekkel ezek a kollégák.

Ez a pályaelhagyó tanár már a szóban forgó álláshirdetésükre jelentkezett?

Igen, őt már felvettük, de csak szeptemberben fog kezdeni beszerzései asszisztensként, aztán termékkategória menedzsernek elő tudjuk léptetni. Látta a posztunkat, és jelentkezett az e-mail címünkre.

Milyen pozíciókban kínálnak a pedagógusok számára?

Nagy felvételi hullámban indult. Alapvetően minden pozíció nyitott volt számukra. Viszont már lezártuk az álláshirdetést, mert rengeteg jelentkező akadt, és közülük bőségesen tudunk válogatni.

Ismerjük meg egy kicsit jobban a céget! Ha jól tudom, ez egy családi vállalkozás.

Igen, teljesen. A nagypapám kezdte 1982-ben, a nagymamám, az édesapám és én vagyunk benne. Építőanyag-kereskedelemmel foglalkozunk, de árulunk csempét, térkövet is. 2005-ben csatlakoztunk az Új Ház beszerzési társulathoz. Az Új Házon belül minden cég külön entitás. A mi vállalkozásunk Nyíregyházán van. Jelenleg 22-en dolgozunk, és most szeretnénk 5-6 új kollégával bővülni.

Mit reagáltak, amikor meglátták, hogy Hadházy Ákos független képviselő is megosztotta az álláshirdetésüket?

A barátnőm küldte el nekem. Egy nappal később láttam egyébként. Először büszke voltam, örültem, hogy sok ember látja majd. De mielőtt megnéztem a posztot arra gondoltam, milyen szuper, hogy ennyien a kezdeményezés mögé állnak.

Összeségében elég vegyesek voltak a reakciók és a kommentek. Egy kicsit elszomorodtam. Nem tudom, hogy mi ennek az oka. Sokan konkrétan azt mondták, hogy ez a tanárok megalázása. Nem értek egyet velük. Mi segíteni akartunk, sőt már egy embernek segítettünk is. Összességében örülök neki, hogy Hadházy megoszotta.

Mit üzen a negatív kommentelőknek?

Konkrét üzenetem nincsen. Annyit mondanék, hogy bennünk semmilyen rossz szándék nem volt. Úgy gondolom, lehetőséget kínáltunk.

Hogyan lehetett jelentkezni a meghirdetett állásokra?

A weboldalunkon voltak meghirdetve az állások. Kedden levettük, mert annyian jelentkeztek.

Milyen előnyökkel járhat a pályaelhagyó pedagógusok számára, ha a kereskedelem irányába mozdulnak el?

Bár a Lázár Jánosék által felterjesztett nemzeti tüzépekről szóló javaslat miatt kicsit óvatosabban fogalmaznék, de alapvetően szerintem valamilyen szinten biztosabb a kereskedelem, mert ebbe a politika annyira nem tud beleszólni.

Aki nem ért egyet a rendszerrel, itt sokkal nagyobb a mozgástere van.

Gondolom, a fizetés is jobb.

Igen. Előző héten beszéltem egy tanárral, aki a nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégiumban tanít – én is ide jártam egyébként – ő mondta, hogy nettó 310 ezer forintot keres több mint 20 év után. Nálunk a kezdők többet keresnek. Szerintem ez nem normális.

Valódi Hírek