Meglepő helyről jött a tasli: Nem akárkitől kapott kritikát az Orbán-kormány

Jelentősen visszaesett a nyeresége a második negyedévben.

A Mol üzleti tevékenységének eredménye a második negyedévben 70,5 milliárd forintra esett a bázisidőszaki 364,7 milliárd forint után, az adózott eredmény ugyanebben az időszakban 321,3 milliárd forintról 95,8 milliárd forintra csökkent az alacsony olajárak és a szűkülő finomítói árrések miatt – közölte a nagyvállalat az MTI-vel.

A Mol közleménye szerint az eredményt torzította a 2023-as év egészére kivetett,

315 millió dollárt kitevő, árbevétel-alapú különadó, amelyet a második negyedévben számoltak el.

Az üzemanyagok iránti kereslet 12 százalékkal esett vissza Magyarországon éves szinten a második negyedévében az ársapkák keresletélénkítő hatása miatti magas bázisról.

A fogyasztói szolgáltatások eredménye közel a négyszeresére emelkedett a második negyedévben, a bázisidőszaki 16,6 milliárdról 60 milliárd forintra. Ezzel az első félévben az üzletág EBITDA-ja 183 százalékkal, 106 milliárd forintra nőtt.

A javuló teljesítmény elsősorban a kelet-közép-európai ársapka-intézkedések enyhítésének, a nem-üzemanyag típusú szolgáltatások további térnyerésének és a kiváló belső teljesítménynek köszönhető – közölték. Az értékesítési volumenben 16 százalékos növekedéséhez lengyelországi Lotos kúthálózat akvizícióját (üzletszerzés – a szerk.) követően több mint 200 millió liternyi növekedés is hozzájárult.

A Fresh Cornerek száma a tavalyi év azonos negyedévében fennálló 1103-ról 1180-ra nőtt.

A gáz üzletág negyedéves EBITDA-ja 5,5 milliárd forintról 20,4 milliárd forintra nőtt a második negyedévben, éves szinten pedig 133 százalékkal, 49,1 milliárd forintra emelkedett az első hat hónapban. A határon átnyúló szállítás iránti kereslet erősödése valamint az alacsonyabb gázárak miatt lecsökkenő működési költségek javították az eredményt.

A beszámoló adatait értékelve Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató hangsúlyozta: a kelet-közép-európai kormányzati beavatkozások

negatívan hatottak a második negyedéves eredményre.

Arra figyelmeztetett, hogy a kormányzati elvonások jelenlegi mértéke – amennyiben nem vezetik ki őket a közeljövőben –

hátráltatja a Mol-csoport versenyképességét

és visszaveti a beruházási tervekhez szükséges pénzügyi háttér megteremtését.

Hozzátette: a negatív külső körülményeket leszámítva a társaság teljesítménye erős volt. Az elmúlt időszakban, az üzletágak tovább haladtak a stratégiai beruházásokkal és a vállalat elindította új, hulladékgazdálkodási üzletágát – tette hozzá.

A Mol a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) prémium kategóriás kibocsátója. Részvényei a csütörtöki kereskedést 2804 forinton zárták, árfolyamuk egy éven belül 2312 és 3190 forint között változott. A társaság csoportszinten 2022-ben 1773,9 milliárd forint, 2021-ben 1071,9 milliárd forint tiszta EBITDA-t termelt.

(MTI)

Valódi Hírek