Indul a visszaszámlálás: Jövőre brutális rezsire számítanak a magyar vállalkozások

Közölték, az energiaköltségek további emelkedésére számítanak.

A vállalkozások fele azzal számol, hogy a földgáz és az áram jövőre is drágulni fog, az üzemanyagok árának emelkedésére 60 százalékuk számít – közölte az MTI-vel csütörtökön a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK).

Felmérésük szerint

a válaszolók háromnegyede előnytelennek tartja az energiabeszerzési szerződését,

amelyet jellemzően egy évre kötnek, többségében fix árra. Az elégedetlenség oka, hogy a szerződésben magasabb árat rögzítettek, mint a jelenlegi tőzsdepiaci ár.

A drágulás a visszajelzések alapján jelentős teher a vállalkozások számára, 16 százaléknak a működését is ellehetetlenítik az emelkedő energiaköltségek – írták.

Hozzátették:

a kiadásokat a fogyasztás csökkentésével és energiahatékonysági ráfordításokkal lehet mérsékelni,

például napelemekkel, hőszigeteléssel és gépészeti korszerűsítéssel.

Közölték: a BKIK kezdeményezésére ezért a főváros több kerülete pályázati programokkal támogat energetikai korszerűsítéseket. Saját tapasztalataik is igazolják, hogy a hosszú távú beruházások előnyhöz juttatják a vállalkozásokat, a BKIK együttműködik a kerületi önkormányzatokkal a helyi támogatások megszervezésében – olvasható a közleményben.

A BKIK felmérése május 12. és július 8. között készült 221 vállalkozás részvételével, amelyek 70 százaléka 200 millió forint alatti, 10 százaléka 1 milliárd forint feletti árbevételt ért el.

(MTI)

Valódi Hírek