A Tarlós István háza előtti parkban ültek a bezárástól rettegő szervezők, amikor megcsörrent a polgármester telefonja

Ekkor döbbentek rá valamire a Sziget Fesztivál vezetői.

Napok kérdése és kezdetét veszi Európa egyik legnagyobb könnyűzenei rendezvénye, a 29. Sziget Fesztivál. Az idei esemény pedig azért is különleges, mert éppen 30 éve, 1993 nyarán rendezték meg először a fesztivált a Hajógyári-szigeten. Most ebből az alkalomból idézte fel a szervezői csapat négy tagja, hogy melyek a legérdekesebb és legviccesebb emlékeik az elmúlt három évtizedből.

„Az egész lakásom a mai napig tele van Szigethez köthető dolgokkal. A legismertebb az az 1975-ös Fender Twin Reverb erősítő, amit 1998-ban szétrúgott Patti Smith gitárosa a koncert végén puszta rockandroll-gesztusból. Ezt a gesztust a Sziget gázsilevonással honorálta”

– emlékezett vissza Bihari Balázs.

Derdák András felidézte, volt olyan, hogy egy nap 20 kilométert is gyalogolt a helyszínek között. Mint mondta: neki ez egy 28 éves történet, és nehéz ebből a hosszú időszakból 1-2 történetet kiemelni. Derdák arra emlékezett vissza, hogy

Tarlós István akkor még óbudai polgármesterként akarta bezáratni a Szigetet.

„Álltunk Gerendai Karcsival, Sziámival, Tarlóssal és az akkori rendőrkapitánnyal, Bökönyi Istvánnal, hogy eldőljön a fesztivál sorsa: bezárunk vagy nem zárunk be. Bökönyi teljesen nyugodt hangon közölte, hogy persze, meg tudja oldani a kiürítést, ha 6-8 halálos áldozat belefér a polgármesternek, tekintve, hogy egy kijárat van…

Végül nem zártunk be, de továbbra is

éjszakákon át ültünk Karcsival és Sziámival a Tarlós háza előtti parkban:

a nagy eszünkkel egy ponton rájöttünk, hogy akkor telefonál, ha hallja a zenét. Ha viszont mi is ott vagyunk, nem mondhatja, hogy hallja, ha egyszer mi sem halljuk a terasza alatt”

– idézte fel Derdák András, aki arról is beszélt, hogy nem minden volt könnyű a kezdetekkor.

„Ha hiszed, ha nem, szinte minden évben sikerült buknunk a büfénkkel: előfordult, hogy az üzletvezető meglépett a teljes bevétellel, de olyan is volt, amikor Publo Hunny az utolsó este felpattant a pultra és elkiáltotta magát:

MINDENKÍÍÍÍ A VENDÉGÜNK! Sajnos túl későn értem vissza…”

Kardos József arról nosztalgiázott, hogy egyszer felvitte Patti Smith-t és a barátját a Gellért-hegy tetejére, hogy megmutassa nekik az éjszakai panorámát, de ő is beszélt Tarlós István balhéiról.

„Tarlós pedig azonnal be is akarta tiltani az egész Szigetet

arra hivatkozva, hogy itt homosz*xuális propaganda zajlik, és a fiatalokat átneveljük meleggé. Ironikusan azt mondhatnánk, hogy

20 évvel megelőzte a korát:

ma sajnos teljesen megszokottak az ehhez hasonló szólamok, amiket akkor még széles körben, szinte minden politikai oldalról elítéltek.

Persze az egész inkább csak fenyegetés volt, mindazonáltal nemzetközi botrány lett abból, hogy egy kerületi polgármester ilyen mondvacsinált okokra hivatkozva be akar tiltani egy fesztivált.”

(szeretlekmagyarország.hu nyomán)

Valódi Hírek