Áttörték az orosz védelmet a NATO-hajók: Baj lesz, ha Putyinék válaszcsapásról döntenek

Ilyenre még nem került sor a háború kezdete óta.

Az izraeli Ams1, a görög Sahin2 és a török-grúz Yilmaz Kaptan nevű teherhordó hajó hétfő hajnalban megérkezett a Duna-delta mellett fekvő ukrán kikötővárosba, Izmajilba, hogy ukrán gabonával töltsék meg raktereiket.

A történet előzménye, hogy Vlagyimir Putyin három hete felmondta az úgynevezett gabonaegyezményt, amelynek értelmében kereskedelmi hajók gabonát szállíthattak az ukrán kikötőkből az oroszok által ellenőrzött vizeken.

Az egyezmény felmondásakor Oroszország meg is fenyegetett mindenkit: a Fekete-tengeri flottájuk meg fogja állítani az összes Ukrajna felé tartó járművet. Ennek ellenére most mégis el tudott jutni három, a NATO-hoz köthető hajó a megtámadott ország kikötőjébe.

A kereskedelmi hajók bekapcsolt jeladóval, tehát rejtőzködés nélkül közlekedtek. Ugyanakkor kísérte őket egy P-8-as amerikai haditengerészeti felderítőgép, egy felszínt pásztázó radarral felszerelt, az amerikai haderő kötelékébe tartozó Challenger repülőgép, egy amerikai RQ-4 drón, valamint egy NATO E-3 légtérfigyelő repülőgép.

Ezek – normál esetben – nem szállítanak fegyvereket, ugyanakkor a közeli román bázisokon olasz Eurofighterek és román F-16-osok, tehát vadászgépek is készenlétben állnak a bevetésre. A NATO részéről a készültség nem véletlen: a görög és a részben török hajó NATO-tagországokhoz tartozik, azaz

ha ezeket orosz atrocitás éri, akkor az végzetes katonai eszkalációhoz vezethet.

Szerencsére egyelőre orosz flotta nincs a térségben, így semmi sem állja útját a gabonaszállítmányoknak. Ez jó hír az infláció elleni küzdelemben is, ugyanis az egyezmény orosz felmondása óta növekedett a gabona világpiaci ára. Reméljük,

az oroszok ezt a fenyegetésüket sem váltják be,

így pedig egyezmény nélkül is folytatódhat a Fekete-tengeri gabonaszállítás.

(Privátbankár/Forbes)

Valódi Hírek