Kiszivárgott a titkos nyilvántartás: Pintér Sándorék ezt tették a magyar egészségüggyel

Elképesztő.

Titkos nyilvántartásokra bukkant az Átlátszó. A hírportál felfedte, hogy vannak kórházak, ahol akár hónapokig is várakozhatnak a betegek mielőtt felkerülnének a hivatalos kórházi várólistára.

Volt olyan beteg, akinek két év várakozási időt jósoltak az orvosok.

A helyzet azért is érthetetlen, mert az Orbán-kormány milliárdokat költött – legalábbis hivatalosan – arra, hogy „lefaragjanak” a várólisták hosszából.

A Magyar Orvosi Kamara szerint a kormány intézkedései csak „tűzoltásra” elegendőek, szerintük

a várakozási időt legkönnyebben jól szervezett betegirányítással lehetne „kiegyenlíteni”.

Az Átlátszó beszámolt példaként Éva esetéről, akinek még 2020 decemberében javasolta a kezelőorvosa a csípőprotézis-műtétet.

A beteg csak 2021 tavaszára kapott időpontot, ezután pedig csak félévente tudott visszajárni állapotfelmérésre. Hasonlóan megdöbbentő Mária esete is, akinek szaruhártya-transzplantációra lenne szüksége.

Elmondása szerint egy budapesti kórházban fel is került a várólistára, ám azt javasolták neki, hogy inkább várjon néhány hónapot, hátha javulni fog az állapota.

Sajnos, nem így történt: ezután arról tájékoztatta az orvosa, hogy megszűnt a Cornea Bank Budapest – szaruhártyabank –, ezért nem tudja elvégezni a beavatkozást.

Emiatt másik kórházhoz kellett fordulnia: az egyik helyen azt mondták neki, hogy másfél, míg a másik kórházban arról tájékoztattak, hogy

2 év múlva kerülhet sor leghamarabb a műtétre.

A portál kiemelte, hogy a 2023. áprilisi adatok szerint közel 40 ezer beteg volt várólistán, sok műtétnél pedig egyáltalán nem ritka, hogy több mint fél évet kell várni a beavatkozásra.

2022 elején egyébként kormánydöntés született a várólisták csökkentéséről, ugyanis a kormánynak is feltűnt a hosszú várakozási idő.

Ekkor 13,6 milliárd forintot különítettek el a kiemeltvárólista-csökkentési programra.

Valódi Hírek