Lehull a lepel: Nem titkolhatják tovább Orbánék, mennyit akasztott le Mészáros Lőrinc a Mátrai Erőmű eladásával

Ki kell adniuk az adatokat.

Az Energiaügyi Minisztériumnak ki kell adni az MVM Zrt.-vel kapcsolatban 2019-2020-ban hozott tulajdonosi határozatokat – közölte Facebook-oldalán Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője.

A Kúria által elrendelt, megismételt eljárás keretében a közelmúltban a másodfokú bíróság sem módosított a politikusnak kedvező elsőfokú ítéleten, így az illetékes tárcának ki kell adnia az állami MVM korábbi tulajdonosi határozatait.

Tóth Bertalan bejegyzését változtatások nélkül alább közöljük:

„Jogerős!

Pert nyertem az Energiaügyi Minisztériummal szemben!

Ki kell adni az MVM Zrt-vel kapcsolatban 2019-2020-ban hozott tulajdonosi határozatokat!

Két és fél éve titkolózik az Orbán-kormány a Mátrai Erőmű túlárazott, mutyigyanús megvásárlásának körülményeiről és az MVM-mel kapcsolatos kormányzati tervek részleteiről. 2021 januárjában fordultam közérdekű adatigénylési kérelemmel a kormányhoz, hogy megtudjam, milyen tulajdonosi döntéseket hozott 2019-ben és 2020-ban az MVM Zrt-vel kapcsolatban.

Ebben az időszakban vette meg ugyanis közpénz-tízmilliárdokért az állami MVM a Mészáros Lőrinc által »legatyásított« Mátrai Erőművet, és ebben az időben hozott a kormány különböző stratégiai döntéseket az MVM-mel kapcsolatban.

A bíróság első- és másodfokon is adatkiadásra kötelezte a kormányt,

de Orbánék az ítélet végrehajtása helyett felülvizsgálati kérelemmel fordultak a Kúriához, amely idén januárban – az ügy »különös bonyolultsága, vagy kiemelt társadalmi jelentősége« miatt (hogy pontosan melyik ok miatt, ezt már nem fogjuk megtudni) – ötfős tanácsban eljárva, az ítéleteket hatályon kívül helyezte, és

az elsőfokú bíróságot új eljárásra és új határozat hozatalára utasította.

A megismételt eljárásban – eleget téve a Kúria iránymutatásainak is – végül pontosan ugyanaz az ítélet született, mint 2021. szeptemberében.

A megismételt eljárásban hozott ítélet immár jogerős!

A lényeg: 54.416 forint költségtérítés ellenében, 15 napon belül megismerhetővé kell tenni az MVM Zrt-vel kapcsolatban 2019-2020-ban hozott tulajdonosi határozatokat!

Így például azt, hogy mikor és milyen határozatok születtek a Mátrai Erőmű megvásárlásával Mészáros »nemstróman« Lőrinc veszteségeinek kipótlására, vagy hogyan készítették elő a köztulajdonban álló MVM privatizálását.

Mindenkinek joga van tudni, miért, hogyan és kinek akarta átjátszani a Fidesz nemzeti vagyonunk egyik legértékesebb részét, vagy milyen döntésekkel szivattyúzták ki a közpénzt az állami cégből.

Elvárom, hogy Lantos Csaba energiaügyi miniszter teljesítse a bíróság jogerős ítéletét,

tartsa be a törvényeket és fejezze be az alaptalan titkolózást!”

(Tóth Bertalan/Facebook)

Valódi Hírek