Rendkívüli: Megszólalt Orbán – fontos bejelentéseket tett a háborúról a miniszterelnök (+videó)

Szerinte Ukrajna már nem létezik.

Orbán Viktor ismét megtartotta szokásos pénteki interjúját az állami rádióban.

A miniszterelnököt kérdezték a tusnádfürdői beszédének utórezgéseiről. Elmondta, a politikában vannak stíluskategóriák, ő a tusnádfürdői szereplését inkább előadásnak mondaná, vagy közös gondolkodásként jellemezné. Ezért szerinte az erre adott reakciók izgalmasabbak,

mint maga a mondandó.

A határon túli kérdésekkel kapcsolatban elmondta: találkozott a román miniszterelnökkel, és azt szeretné, ha jó viszonyt tudnának kialakítani, mert szerinte nagy dolgokat lehet csinálni. A szlovák „nehezebb eset” – mondta –, mert hamarosan választások lesznek, és az utódállam-kérdésben nem fognak tudni közös nevezőre jutni. Szerinte ezt a történészekre kellene bízni.

„A magyarok nem húznak korszakhatárokat, mi magyarok 1100 éve flowban vagyunk”

– fogalmazott, hozzátéve, ha a szlovák-magyar kapcsolatok középpontjába beengedjük ezt a kérdést, akkor hibát követünk el. Hozzátette: a jövőre kell összpontosítani, mert nagy lehetőséget lát a szlovák-magyar együttműködésben is.

„Szlovákok-magyarok sok szép közös dolgot tudnánk csinálni a következő időszakban”

– mondta.

Az inflációval kapcsolatban azt mondta: a koronavírus-járvány nagyon fájdalmas időszak volt hazánk számára, ott az életmentésen túl olyan gazdasági bajt kellett kezelni, ahol a munkahelyeket kellett megvédeni. Azt mondta, a háború egyelőre a munkahelyeket nem veszélyezteti, majd azt is mondta, a háború az infláció oldalán szorongatja a magyarokat.

„Egy dolgot tudunk tenni:

azt, hogy a rezsicsökkentett árakon keresztül védeni próbáljuk a magyar családokat”

– mondta a miniszterelnök, hozzátéve, az a dolguk, hogy az inflációt törjék le.

Orbán jelezte, ő úgy látja, megkezdődött az a folyamat, amit az infláció letörésének nevezünk.

„Azt a célt, hogy év végére 10 százalék alá kerüljön az infláció, el tudjuk érni”

– mondta Orbán, megjegyezve, miközben az egész ország az infláció ellen harcol, vannak, akik kihasználják ezt a helyzetet.

„A multik árspekulánsként viselkednek”

– mondta, majd kifejtette: olyan körülmények között is emelik az árakat, amikor annak semmi alapja nincs. Az import élelmiszerárak növelése indokolatlan és elfogadhatatlan, ez egy nyerészkedés – vélekedett a miniszterelnök.

A háborúval kapcsolatban azt mondta: szerinte mindig van értelme békéről beszélni, mert a háború százezreket foszt meg az életétől. Hozzáfűzte: ha nem beszélünk róla, nem lesz béke, ha a béke hangja nem elég erős, akkor az a közfelfogás marad uralkodó, hogy csak a háború a megoldás.

„Ennek a háborúnak nincs harctéri megoldása, ezt a helyzetet csak diplomáciával és tárgyalásokkal lehet megoldani”

– mondta, majd úgy értékelt: itt kitartásra van szükség, ez a háború már rég nem az ukránok háborúja, mert

„Ukrajna szuverenitása gyakorlatilag megszűnt”.

A kormányfő kijelentette: az ukránoknak elfogyott az erejük, ma csak a nyugati pénzek tartják életben Ukrajnát.

„Meddig bírja Európa?”

– tűnődött Orbán, majd azt mondta: mi nem tudunk olyan könnyen pénzt előállítani, mint az amerikaiak. A kérdés szerinte, hogy meddig bírjuk, miközben az európai gazdaság bajban van.

Az EU-s pénzekkel kapcsolatban elmondta: Magyarországnak nem adják oda a pénzt, pedig az „nekünk jár”. Orbán szerint ezért tartoznak Magyarországnak, tartoznak a tanároknak is, tartoznak a helyreállítási alap forrásaival is, amit azért hoztak létre, hogy a járvány utáni gazdasági talpra állás megtörténhessen.

„Nem ok nélkül tesszük fel a kérdést, hogy nem azért tartoznak-e nekünk,

mert a nekünk járó pénzt valami másra, mondjuk Ukrajnára, már elköltötték”

– magyarázta.

Orbán az orosz-ukrán háborúra adott európai válaszokról elmondta: az egész ügyet az első pillanatban „kezeltük félre”, amit most látunk, „az egy első pillanatban félrekezelt gyógymód később megnyilvánuló mellékhatásrendszere”.

Videó:

(Orbán Viktor/Facebook)

Valódi Hírek