Mindenről kitálalt Orbán volt párttársa: Ez történt, amikor a miniszterelnök átvette a Fidesz irányítását

Szelényi Zsuzsa testközelből élte át a történteket.

Orbán Viktor nélkül a rendszer nem létezik, valószerűtlen, hogy a kormányfő nyugdíjba akarna menni – mondta Szelényi Zsuzsa a Klikk TV Mélyvíz című műsorában.

Szelényi a Fidesz alapítója és országgyűlési képviselője volt az első parlamenti ciklusban. 1994-ben visszavonult a politikától és a pártból is kilépett, csak 2010 után vállalt ismét pártpolitikai szerepet. 2014-2018-ig az Együtt országgyűlési képviselője volt, a párt megszűnésével azonban ismét felhagyott a politizálással. Jelenleg a CEU Demokrácia Intézetének programigazgatója.

Nemrég jelent meg a Szétzilált ország című könyve, amelyben 1988-tól írja le hazánk politikatörténetét, Orbánt és a Fideszt állítva ennek központjába. Az interjú is ennek apropóján készült vele.

Szelényi elmondja, hogy reálisan, érzelmektől mentesen próbálta leírni egykori pártja történetét, de azt hangsúlyozta, hogy „sok sztori van benne, rengeteg idézettel, ez nem egy akadémikus, elemző munka, azt megteszik mások”. Azzal a céllal írta a könyvet, hogy mindenki megértse a rendszer működését, ezért inkább egy oknyomozó újságcikkhez hasonlít jobban.

„Orbán Viktor mindig is egy nagyon ambiciózus, erős akaratú ember volt, abban az értelemben erőszakos, hogy az akaratát minden körülmények között megpróbálta átvinni, de fontos, hogy a környezetében ’88-’89-’90-ben

nagyon sok jó képességű, sokféle szereplő volt.

Egy Orbán Viktor elfért közöttük, sokáig ezért voltak kiegyensúlyozottak.

Szelényi szerint

1991 és 1993 között tűntek el azok a fékek és ellensúlyok párton belül,

amelyek Orbán radikalizmusának ellenálltak. Amikor a mai miniszterelnök kihívó nélkül nyerte el a pártelnöki pozíciót, akkor kezdődött el az intenzív hatalomkoncentráció.

Amikor Orbán átvitte a Fideszt jobboldalra, az MDF-esek, a kereszténydemokraták és a kisgazdák közül is a „mérsékeltebb szereplők maradtak ki a politikából, és

akinek ez a kemény személyiség elfogadható volt, az maradt mellette.”

Mindentől függetlenül, a volt képviselő optimistán tekint a jövőbe: „van továbblépés, és érdekel, hogy mitől lesz jobb.”

Szerinte a gondolkodó lények nem tűntek el Magyarországról és a pozitív változások forrásait kell keresni. „Meg lehet találni, csak nem könnyen. Belülről fakad az, hogy merre akarjuk látni a jövőnket.”

A teljes interjút >>ITT<< tudod megnézni.

Valódi Hírek