Döbbenetes videó: Kocsis Máté teljes erőből nekirontott Szijjártónak Tusnádfürdőn

Még mindig a svédek NATO-csatlakozása a vitatott téma.

Javában zajlik a XXXII. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor, azaz Orbán Viktorék tusnádfürdői banzája. Szokásokhoz híven egy rakás kormánypárti politikus vesz részt az eseményen, hogy „világmegváltó” szónoklataikkal szórakoztassák a megjelenteket.

A Telex munkatársai a helyszínről követik az eseményeket: elmaradhatatlan volt a svédek NATO-csatlakozásának témája, hiszen a kormány hosszú ideje halogatja a döntést.

Mellesleg Szijjártó Péter a múlt héten arról nyilatkozott, hogy az álláspontjuk világos – mint a vakablak –, azaz támogatják a skandináv ország NATO-csatlakozását.

Németh Zsolt azonnal egy arcpirító kérdést kapott, miszerint: milyen érzés volt átejteni az egész Fideszt?

A NATO Parlamenti Közgyűlésének tagja ugyanis nemrég arról nyilatkozott, hogy volt egy szoros együttműködés Magyarország és Törökország között, miközben a kormánypárt ezt egy évig tagadta.

Németh Zsolt a kormány saját diplomáciai sikerének könyveli, hogy megváltozott a török álláspont. A fideszes politikusok sokszor ellentmondásos megnyilvánulásaival kapcsolatban közölte, hogy ő csak a saját kijelentéseiért tud felelősséget vállalni.

Kocsis Máté szerint azonban sosem volt szempont a törökök álláspontja. A Fidesz frakcióvezetője szerint „Zsolt álláspontja a magánügye”. Mellesleg közölte, hogy a svédekkel még mindig van „probléma” – a skandináv ország politikusai többször megkérdőjelezték a hazai jogállamiságot, és ez fájó pont volt a Fidesznek.

Továbbá Szijjártó Péter korábbi kijelentésén, miszerint már csak technikai kérdések maradtak a svédek csatlakozásával kapcsolatban, Kocsis kissé felhúzta magát:

„Én azt nem tartom jónak, hogy a külügyminiszter úr technikai kérdésnek minősítette a magyar Országgyűlés döntését. (…) A magyar Országgyűlés a legfőbb népképviseleti szerv, a döntéseit szuverén módon hozza meg, és szerintem

elég goromba dolog egy kormánytagtól technikai kérdésnek minősíteni egy parlamenti döntést.”

A Fidesz frakcióvezetője elárulta, a parlamenti ülésszakon, azaz legkorábban ősszel kerül sor a svédek NATO-csatlakozásának ratifikációjára.


(Telex.hu/YouTube)

Valódi Hírek