Betelt a pohár: Nem várnak tovább, a végsőkig elmennek a szakszervezetek a kormány ellen

Nem hátrálnak meg.

Két hónapja pedagógusok és diákok közösen nyújtottak be a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB) 7 népszavazásra javasolt kérdést, felhívva ezzel a figyelmet az oktatásügy legégetőbb problémáira – emlékeztetett közös közleményében az aHang és az Egységes Diákfront.

A szervezetek felidézték a népszavazásra javasolt kérdéseket is:

  • a folytonos elnyomás, és az érintettek érdekeinek semmibe vétele a kormány részéről;
  • az esélyegyenlőség és a minőségi, modern oktatás elmaradása;
  • a szakmai szempontok hiánya az oktatáspolitikában;
  • a pedagógusok megélhetésének válsága, és ezzel egyre növekvő pedagógushiány;
  • a sztrájk mint alapjog ellehetetlenítése;
  • az intézmények és a pedagógusok, szakmai autonómiájának folyamatos visszaszorítása
  • és a felelőtlen oktatásirányítás.

Mindez az NVB számára nem bizonyult kellő fontosságúnak ahhoz, hogy akár csak egyetlen kérdést is hitelesítsen, hogy arról aztán valóban népszavazást lehessen tartani – hívták fel a figyelmet.

Közölték: a pedagógusok és a diákok július 13-án

négy kérdés kapcsán felülvizsgálati kérelmet adtak be a Kúriához az NVB döntéseivel szemben.

A továbbiakban tehát a legfőbb bírói fórum dönt majd arról, hogy az esélyegyenlőséget biztosító oktatásra, a tanárbérekre, az önálló oktatási minisztérium szükségességére és a pedagógussztrájk korlátozásának eltörlésére vonatkozó kérdésekben kezdeményezhető-e népszavazás.

Az eljárás során a Társaság a Szabadságjogokért nyújt jogi képviseletet. A kezdeményezők továbbra is bíznak a magyar jogállamiság működőképességében és abban, hogy a kérdések bírósági vizsgálata során szakmailag megalapozott döntés születhet – írták.

„A 7 IGEN-es oktatási népszavazási kampánnyal az Egységes Diákfront és az aHang-nak célja, hogy az üggyel szimpatizálókat összefogja, segítségükkel pedig országszerte értő nyilvánosságot szerezzen az oktatás problémáinak, és létező alternatíváinak.

Mindezzel a 7 IGEN-es kampány elősegíti a közéleti vita kialakulását, a demokratikus eszközök széleskörű megismerését, ezzel

hosszú távú változást előidézve e jelen politikai térben”

– áll a közleményben.

Valódi Hírek