Főnök vagy vezető? Melyik a jobb választás?

Minden bizonnyal mindenki életében akadt már olyan felettes, aki vagy az egyiket vagy a másikat személyesítette meg. Jóllehet emberfüggő, hogy kinek melyik vezetési stílus jön be leginkább, azért általánosságban elmondható, hogy a tekintélyelvűség a legkevesebb embernek jön be.

Gondoljunk csak bele abba, hogy már gyermekkorban mennyire meghatározó “vezetői” képet alakítunk ki magunknak: a szülők kezelhetnek minket partnerként, és megbeszélhetnek velünk minket érintő kérdéseket, vagy dönthetnek úgy, hogy koruknál fogva náluk a hatalom, és a fejünk felett döntenek mindenben, ki sem kérve a véleményünket. Ha kicsit más kontextusban is, de ugyanez valósul meg munkahelyi környezetben is!

Saját döntésünk, hogy milyen felettessé válunk!

Amikor jelentkezünk a Tatabányaállás https://tatabanyaallas.hu/allasok/menedzsment oldalán található vezetői pozíciókra, nagy valószínűséggel már rendelkezünk némi koncepcióval azt illetően, hogyan szeretnénk funkcionálni vezetőként.

Mivel a menedzsment tagjai szinte kivétel nélkül felsőfokú végzettséggel rendelkeznek, ezért talán egyértelmű, hogy a tanulmányaik során elmélyedtek a vezetéselméletben, folytattak pszichológiai tanulmányokat. Éppen ezért jó eséllyel várható el tőlük, hogy tudják, mi jellemző egy főnökre és mi egy vezetőre!

A főnök erőből vezet

Egy vezető viselkedhet főnökként, förtelmes főnökként. Megtehet mindent hatalmánál fogva, nem törődve az alkalmazottakkal, azok motiválásával, törekvéseivel és igényeivel. Általában nagy fokú bizalmatlanság is jellemzi, ami megmételyez minden együttműködést. Ez a toxikus hangulat aztán a teljes közösségre rátelepszik, így a fluktuáció is elég magas lesz. Nem biztos, hogy hosszú távon maradni tudunk a pozícióban, hacsak nem a saját cégünket vezetjük.

A vezető példával jár a beosztottak előtt

Nem kérdés, hogy akkor lehetünk igazán hatékonyak és tartósak a vezetői munkakörben, ha empatikusan, ugyanakkor határozottan vezetünk. Ha nem erőből, hanem példával járunk elöl, ha a tiszteletet nem megköveteljük, hanem kiérdemeljük, akkor sokkal jobban el fognak minket fogadni az embereink. Ehhez persze sokféle emberi tulajdonság, vezetői készség és magas szintű szakmai tudás szükséges, és ez az, ami miatt nem mindenkinek való ez a szerep.

Érdemes fejlődni!

Bár úgy tűnik, azzal, hogy menedzseri pozíciót töltünk be egy vállalatnál, már elértünk mindent, amit csak lehet, ez azért közel sincs így. Ugyanis egy adott munkakörben is lehet hova fejlődni, így ha a Tatabányaállás jóvoltából építésvezetők vagy kereskedelmi koordinátorok leszünk, akkor is tudjuk a vezetői készségeinket és képességeinket fejleszteni. Ennek a törekvésünknek köszönhetően teljesedhetünk csak ki igazán egy-egy munkakörben, így mindenképpen megéri nem hátradőlni.