Mi lesz ebből? Nagyon veszélyes dologra szánta el magát Novák Katalin

Ukrajnába látogat a köztársasági elnök.

Novák Katalin köztársasági elnök elfogadta az ukrán kormány meghívását, és részt vesz a Krími Platform soron következő, augusztus 23-i találkozóján Kijevben – közölte a Sándor-palota kommunikációs igazgatósága a Telex kérdésére.

Ez pedig azt jelenti, hogy

a magyar államfő újra fog találkozni személyesen Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

Novák Katalin a kijevi út előtt ellátogat Kárpátaljára, hogy az ottani magyarsággal ünnepelje augusztus 20-át, Szent István király ünnepét – tudatta a Sándor-palota.

A Krími Platform egy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kezdeményezése által életre hívott nemzetközi fórum, amelynek célja, hogy Ukrajna konzultációkat folytasson és egyeztessen partnereivel a Krím-félsziget orosz annektálásáról, az orosz megszállás következményeiről, valamint arról, miként lehetne az orosz megszállást megszüntetni.

A Platform végső célkitűzése, hogy

visszaállítsák az ukrán fennhatóságot a félszigeten.

A Platform hivatalosan 2021. augusztus 23-án, az első csúcstalálkozón indult útjára Kijevben. Akkor az eseményen részt vett a korábbi magyar köztársasági elnök, Áder János is, aki azt mondta: a magyarok tudatába mélyen beleégett mind a nagyhatalmi agresszió, mind pedig Trianon traumájának emléke, „ezért mi pontosan tudjuk, hogy Ukrajna népe számára miért annyira érzékeny seb a Krím annexiója”.

Ugyanakkor pénteken megírtuk, hogy Novák Katalin államfő hónapok óta várakoztatja Sándor Fegyir új ukrán nagykövetet, aki ezért nem tudja megkezdeni diplomáciai tevékenységét. Novák ugyanis még a mai napig sem írta alá a befogadó nyilatkozatot. Ennek oka pedig az, hogy Novák megsértődött, amiért többször is próbálta elérni az ukrán elnököt, de nem vették fel neki a telefont.

„Az ukrán elnök viselkedése olyan minősített esete a magyar emberek és a magyar állam megsértésének, amellyel szemben

a köztársasági elnök ilyen módon tiltakozik.

Tehát, ha Zelenszkij nem hajlandó felemelni a telefont a magyar államfőnek, akkor a magyar köztársasági elnök az előtte fekvő akták sorának végére helyezi az ukrán nagykövet befogadó nyilatkozatát”

– nyilatkozta az üggyel kapcsolatban egy Novák-közeli forrás.

Kapcsolódó:

https://nyugatifeny.hu/2023/07/14/ez-most-mi-novak-katalin-nem-hajlando-egy-magyar-host-fogadni

Valódi Hírek