Hetek óta erre várt mindenki: Beindult a lavina, elindult lefelé a lejtőn az infláció – Csehországban

Hát persze, hogy nem itt.

Júniusban

9,7 százalékra csökkent az éves szintű infláció Csehországban

a májusi 11,1 százalékról – közölte csütörtökön a Cseh Statisztikai Hivatal Prágában.

Alacsonyabb inflációt legutóbb 2021 decemberében mértek Csehországban. Azt megelőzően több mint tíz évig a csehországi infláció mindig jóval 10 százalék alatt mozgott. Havi összehasonlításban a júniusban 0,3 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint májusban.

„Az áremelkedés ütemének csökkenését elsősorban az élelmiszerek és az üdítőitalok, valamint a háztartások költségeinek mérsékeltebb emelkedése befolyásolta”

– fogalmazott jelentette ki Jaroslav Sixta, a statisztikai hivatal elnökhelyettese sajtótájékoztatón.

Az élelmiszerek júniusban 12 százalékkal emelkedtek a májusi 14,5 százalék után, a háztartási kiadások pedig 14,4 százalékkal az egy hónappal korábbi 16,1 százalékot követően – emelte ki az elnökhelyettes.

Visszaesett a húsok, az étolajok, és a sajtok áremelkedésének mértéke is – derült ki a közleményből.

Petr Fiala miniszterelnök újságíróknak kijelentette: jó hír, hogy 10 százalék alá csökkent az infláció, és ehhez a kormány lépései is hozzájárultak.

Leszögezte: az általa vezetett kabinet mindent megtesz annak érdekében, hogy a csehországi infláció egyszámjegyű maradjon a továbbiakban is.

Bár az Orbán-kormány folyamatosan azt hangoztatja, hogy év végére egyszámjegyű lesz a hazai infláció, eredményt még nem láttunk. Sőt Matolcsyék június végén közölték, hogy friss inflációs jelentésük szerint idén

az érték 16,5 és 18,5 százalék között alakul majd.

(MTI)

Valódi Hírek