Nem maradhatott titokban: Döbbenetes, miért tették lapátra Orbánék a Paksi Atomerőmű volt vezetőjét

A bennfentesek szerint durva kockázatot rejtett a váltás.

Januárt 12-én menesztették a Paksi Atomerőmű vezetőjét, Pekárik Gézát. Szakmai kifogás ugyan korábban nem merült fel vele kapcsolatban, Lantos Csaba energiaügyi miniszter azonban mégis lapátra tette őt, és másnap már be is jelentették, hogy Horváth Péter János kerül az erőmű élére.

Az olajmérnökre kemény feladat várt, éppen akkor kezdődött Paks I. felújítása, Horváthnak azonban nem volt tapasztalata a nukleáris területen, viszont

jó kormányzati kapcsolatokkal rendelkezett.

Kinevezéséig a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke volt (MEKH), már évtizedek óta a Fidesz környékén mozgott.

Egyik ismerőse úgy fogalmazott a Direkt36-nak, hogy:

„Horváth ősfideszes.

Várhegyi bizalmasa volt, együtt csináltak szinte mindent.”

Várhegyi Attila szintén a Fidesz egyik meghatározó embere: Szolnok polgármestere volt, bár politikai karrierje megtört, amikor 2002-ben hűtlen kezelés miatt elítélték.

Horváthnak azonban távoznia kellett a MEKH éléről: egy elhibázott döntése miatt ugyanis tavaly ősszel drasztikusan megugrott az önkormányzatok energiaszámlája, amely a Direkt36 kutatásai szerint nem tetszett a fideszes városvezetőknek. Az olajmérnököt azonban

nem akarták fontosabb poszt nélkül hagyni,

így merült fel a Paksi Atomerőmű vezetése.

Paks I. kapcsán az egyik legkiemeltebb feladat az üzemidő meghosszabbítása: egy, az atomerőművet ismerő forrás szerint ezt nehezebb kivitelezni, mint a korábbi, 2000-es években történ felújítást.

„Az atomerőmű öregebb lett húsz évvel, a dolgok azóta koptak, korrodálódtak benne”

– fogalmazott a forrás.

Több, a területen dolgozó szakember nehezményezte a Direkt36-nak, hogy a kormány pont az üzemidő-hosszabbítás időszakában nevezte ki Horváthot. Egyikük megjegyezte: ez

„nagyon komplex feladat. És ekkor odaküldenek egy paksi tapasztalattal nem rendelkező embert,

ezzel durva kockázatot vállalnak.”

A forrás szerint további kockázatot jelent, hogy egy atomerőművi tapasztalattal nem rendelkező vezető kénytelen másokra hagyatkozni, hogy a bonyolultabb kérdésekben dönteni tudjon.

(telex.hu nyomán)

(Kiemelt képünkön Pekárik Géza és Lantos Csaba)

Valódi Hírek