Óriási meglepetés: Kétszeres kiütéses vereséget szenvedett a Fidesz az utolsó időközi választásokon

Megtört a trend.

Meglepetés született a nagykőrösi időközi választáson: a szavazatok abszolút többségével, azaz több mint 50%-os szavazati aránnyal legyőzte a 4-es választókörzetben induló – ellenzék által támogatott – független jelölt, Godó Katalin a Fidesz indulóját, Lukács Ádámot.

A győztes 336 szavazatot, az összes voksok 55,08%-át szerezte, míg kormánypárti kihívója mindössze 257 szavazatot kapott, amely az összes voks 42,13%-át jelenti. A szintén független Vágó István nem tudott beleszólni a küzdelembe: ő mindössze a voksok 2,79%-át szerezte, amely mindösszesen 17 szavazatot jelent.

A nagykőrösi időközi választás eredménye a 4-es választókörzetben. Forrás: Nemzeti Választási Iroda

Mindez azért különösen figyelemreméltó, mert 2019 októberében a Fidesz indulója, Kovács Sándor közel 60%-os aránnyal győzedelmeskedett. További érdekesség, hogy négy évvel ezelőtt a település összes körzetében fideszes győzelem született, sehol nem tudott érdemben beleszólni a versenybe ellenzéki induló. Így tehát

a mostani fájó vereség a helyi Fidesz-szervezetnek.

Részvételi adatok a nagykőrösi időközi választáson. Forrás: NVI

A mostani időközi választást azért kellett kiírni, mert a 4-es körzet hivatalban lévő képviselője tavasszal elhunyt. A mostani választás az időközi voksolásokon szokottakon átlagosnak mondható alacsony részvétel mellett zajlott. Az eredmény azonban jócskán megcáfolta a várakozásokat, ugyanis

a fideszes induló az előzmények tükrében toronymagas esélyesnek számított.

Kevésbé váratlan eredmény született Oroszlányban: a helyi városvezető szövetséget összefogó Oroszlányiak Lokálpatrióta Köre Egyesület jelöltje, Baráth Domonkos Dezső nyert a négyfős mezőnyből a kirívóan alacsony mellett lezajlott időközi választáson a település 3-as számú választókörzetében.

A győztes induló a szavazatok közel felét, azaz 49,72%-át szerezte – ez csupán 89 voksot jelent. A volt szocialista képviselő, az immáron függetlenként induló Torma Lajos futott be a második helyre, ő 47 szavazatot, ezzel együtt 26,26%-ot gyűjtött be. Arany Botond Balázs, a Gattyán György nevével fémjelzett Megoldás Mozgalom jelöltje csak 28 szavazatot szerzett – ez az alacsony részvétel miatt így is 15,64%-os eredményt jelent. Utolsóként a Mi Hazánk-os Vasas László futott be, aki csupán 15 szavazatot, azaz 8,38%-os eredményt ért el.

A Fidesz a várható vereség ismeretében nem indított és nem is támogatott senkit,

így úgy bukott el a párt, hogy meg sem mérette magát.

Az oroszlányi időközi választás 3 legtöbb szavazatot szerző jelöltjének eredményei. Forrás: NVI

A mostani időközi választást haláleset miatt kellett kiírni; a körzetet képviselő Hermann Istvánné elhunyt. A mostani eredmény ismeretében továbbra is 8-ból 7 egyéni képviselőt az OLPK ad Oroszlányban.

A részvétel kiemelkedő érdektelenség mellett zajlott: mindössze a szavazók 10,47%-a járult az urnák elé, amely alig 179 főt jelent. Az apátiát a nyári szabadságulások és a rekkenő hőség mellett ezt a voksolás meglehetős tétnélkülisége eredményezhette.

Részvételi adatok az oroszlányi időközi választáson a 3-as körzetben. Forrás: NVI

A Zala (vár)megyei Alsórajkon elsöprő győzelmet aratott a független Pallankiné Németh Judit a szintén független Orsós Mihály előtt. Előbbi 115 szavazatot szerzett, amely 93,5%-os szavazati arányt szerzett, utóbbi mindössze 8 szavazatot kapott, amely csupán 6,5%-ra volt elég. A részvétel meglehetősen magas, 45,93%-os volt.

Az eredmények >>EZEN<< a linken elérhetők.

Arra, hogy mennyire váratlan volt a nagykőrösi Fidesz-vereség, a Vox Populi választási kalauz is felhívta a figyelmet a Facebook-oldalán. Az eredmény komolyságát jelzi, hogy Godó Katalin olyan körzetben ért el sikert, ahol az ellenzéki lista tavaly tavasszal 62-28 arányú vereséget szenvedett el a Fidesz-listával szemben.

Lehet, hogy a Fidesz jól sejtette, hogy most már ellenük fordul a passzátszél, amikor úgy döntött (a Kutyapárt még elbírálatlan beadványa szerint jogtalanul), hogy mostantól inkább ne legyenek időközi választások?”

– tette fel a költői kérdést az oldal szerzője, Tóka Gábor, a CEU választási rendszerekkel foglalkozó kutatóprofesszora.

Valódi Hírek