Orbán olyat mondott Bécsben, amibe nagy csoda, hogy nem röhögött bele

Ezt vajon komolyan gondolta?

„Magyarország nem fogja végrehajtani az EU migrációs döntéseit, nem fogadják el a kötelező kvótát, és nem fogadják el a »migránsgettók«, migránstáborok építésére vonatkozó kötelezettséget sem”

– magyarázta Orbán Viktor pénteken a Bécsben rendezett magyar-osztrák-szerb migrációs csúcstalálkozón.

A miniszterelnök úgy fogalmazott: egy „hatékony magyar modellt”, egy „nyilvánvalóan nem működő” új európai modellre kellene felváltani.

„Magyarország meg fogja találni a jogi és politikai módját annak, hogy a brüsszeli döntéseket ne hajtsák végre”

– mondta Orbán, aki szomorúnak nevezte a helyzetet, és úgy fogalmazott: „Magyarországnak nemcsak az illegális migránsokkal és az embercsempészekkel, hanem Brüsszellel szemben is meg kell védenie magát, és meg is fogja tenni”.

Orbán azt is mondta:

a magyarok nemcsak Magyarországot védik,

hanem egész Európát, benne Ausztriát is az illegális bevándorlókkal szemben.

A kormányfő hozzátette: tavaly Európa határai mentén összesen 330 ezer illegális migránst állítottak meg, ebből 270 ezret a magyar-szerb határon.

A magyar miniszterelnök méltatva Aleksandar Vučić szerb elnök „munkáját” a nemzetek együttműködésében, azt mondta: Szerbia és Magyarország nélkül Ausztriában, Németországban, Hollandiában sok százezerrel több illegális migráns lenne, mint amennyi most van – feltételezte.

Orbán köszönet mondott Karl Nehammer osztrák kancellárnak is, amiért a legutóbbi brüsszeli EU-csúcson kiállt Magyarország mellett.

„Ugyanis lehet, hogy vannak megoldások, amelyek jók a tengeren, de ugyanazok a megoldások rosszak lesznek a szárazföldön”

– magyarázta.

Ezt a megközelítést az ülésen kevesen értették, de az osztrák kancellár világossá tette a helyzetet, és megpróbált segíteni. Nem rajta múlt, hogy nem sikerült”

– jegyezte meg Orbán, aki elismételte, hogy Magyarország különleges helyzetben van, keleti szomszédjában, Ukrajnában háború van, a déli határokon keresztül pedig a legforgalmasabb migránsútvonal helyezkedik el.

Úgy fogalmazott: a magyar modell – „amely hatékony” – egy egyszerű gondolaton nyugszik. Senki sem léphet be az ország területére amíg az általa leadott menekültügyi kérelmet el nem bírálták. Bejönni akkor lehet, ha a beadott kérelemre van pozitív válasz – tette hozzá.

A miniszterelnök azt mondta:

„a magyar modell működik, és ezt kellene átvennie Európa összes országának”.

A miniszterelnök szerint azonban nem ez történik, mert olyan szabályozást fogadtak el Brüsszelben, amely kötelező kvótákat ír elő, és – fogalmazott – menekülttáborok, „migránsgettók” létrehozását teszi kötelezővé a tagállamoknak.

„Ez pedig nem csak Magyarországnak rossz”

– mondta Orbán, hozzátéve, lehet, hogy ez a szabályozás segítséget jelent Olaszországnak, de biztosan rontaná Ausztria helyzetét Magyarország felől.

Kérdésekre válaszolva Orbán arról tájékoztatott:

Svédország NATO-csatlakozásáról a magyar kormány már döntött, támogatja azt,

a magyar parlament azonban még nem ratifikálta ezt a döntést.

„Magyarország kapcsolatban áll a NATO főtitkárával és a Törökországgal is, ha úgy látják, hogy »tennivaló van«, akkor cselekedni fognak”

– fogalmazott.

Energiapolitikai kérdésre válaszolva Orbán emlékeztetett: hosszú évtizedeken keresztül Szerbia a gázt Magyarországon keresztül kapta, és amennyire szükségük volt, mindig rendelkezésre állt számukra.

„Most a helyzet megfordult, a magyarok kapják a gázt Szerbiától,

és a szerbek ugyanazt a magatartást mutatják, mint amit a magyarok hosszú éveken keresztül”

– magyarázta Orbán.

A miniszterelnök úgy látja, ez a példa jól mutatja, hogy milyen mélyen össze vannak kapcsolódva a közép-európai országok, és milyen jelentősége van annak, hogy ezek a nemzetek politikai ideológiáktól függetlenül tudatában legyenek közös sorsuknak.

A „köz”média kérdésére válaszolva Orbán Magyarországot olyan országnak nevezte, ahol jelen pillanatban kis túlzással

zéró migráns van„, az egyetlen migránsmentes hely egész Európában.

Ennek okaként a miniszterelnök a jogi és fizikai védelmi rendszert nevezte meg.

„A védelem egyik része a kerítésépítés és annak megvédése, amelyen bár néha »átlógnak« a migránsok – mert már fel vannak fegyverezve, és időnként »durva akciókat« indítanak a határőrök, illetve a kerítés ellen – a nagy részüket »meg tudják fogni«, ők pedig már nem érkezhetnek meg illegális migránsként Ausztriába”

– fejtette ki.

A jogi védelem pedig a lezárt, pozitív elbírálású menekültügyi eljáráshoz köti a belépést. Akik nem így jönnek, azt visszaviszik a határ túloldalára – tette hozzá.

„Ez az egyetlen modell, ami működni fog”

– mondta Orbán, megjegyezve: az EU ezt a döntő lépést a „külső hotspotokról” nem meri megtenni. Hozzátette: míg ezt nem teszik meg, minden intézkedés a céljai ellenkezőjét fogja okozni.

„Ezért minden szabályozás, amely nem azt mondja, hogy »kívül kell várnod«, a migránsok fejében meghívólevelet jelent, és amíg nem mondja azt az EU, hogy meg kell várni a határokon kívül a menekültügyi eljárás lefolytatását, emberi tragédiák tízezreit idézik elő”

– mondta a kormányfő.

„Az EU azonban a döntő lépés megtétele helyett az egyetlen országot, amely azt már megtette, vissza akarja rángatni a sikertelen migránspolitika területére”

– zárta Orbán.

(MTI korrigálva)

Valódi Hírek