Kiadta a vészjelzést Müller Cecília – hétfőtől nem könyörül az időjárás

Meleg helyzet lesz.

A tisztifőorvos elfogadta a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlását, így július 10-én, vagyis hétfőn 00.00 órától szerda 24.00 óráig

másodfokú hőségriasztást rendelt el az ország egész területére.

Müller Cecíláék kiemelték, hogy a hőség különösen veszélyes a kisgyermekekre, az idősekre, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élőkre, ezért

kérik, hogy az érintettek alaposan fontolják meg, mivel töltik a szabadidejüket a kánikulában.

Kiemelték, hogy lehetőleg 11 és 15 óra között ne tartózkodjon senki a napon, sőt, aki a vízparton tartózkodik, az hűtse le magát, mielőtt a vízbe megy, felhevült testtel senki ne akarjon vízbe ugrani! Hozzátették:

egy napon parkoló autóban akár 70 Celsius-fok is lehet,

ezért senki ne felejtsen a gépjárműben gyereket vagy háziállatot.

A teljes közleményt változtatás nélkül közöljük:

„Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, figyelembe véve a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlását 2023. július 10-én (hétfő) 00.00 órától 2023. július 12-én (szerda) 24.00 óráig másodfokú hőségriasztást rendel el az ország egész területére.

A hőség különösen veszélyes a kisgyermekekre, az idősekre, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élőkre nézve, így arra kérjük a teljes lakosságot – kiemelten a kockázati csoportba tartozókat –, hogy ennek figyelembevételével tervezzék jövő heti teendőiket.

Lehetőség szerint a legmelegebb órákban, 11 és 15 óra között ne tartózkodjunk a napon, illetve a bőrünket megfelelő ruházattal és napvédő szerekkel védjük a leégés ellen.

A vízparton tartózkodók, mielőtt vízbe mennek, hűtsék le magukat, különösen napozást követően. Felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe! Ügyeljünk az elkövetkező napokban a fokozott vízfogyasztásra. Kerüljük a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását.

A nagy melegben akár 70 Celsius-fok is lehet egy napon parkoló autóban, ezért gyermekeket, háziállatokat ne hagyjunk a kocsiban.

Ha valaki autóban hagyott gyermeket, házikedvencet lát,

azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot.

A hőségben eső után egy órával már olyan száraz a növényzet, hogy egyetlen szikrától, vagy bármilyen hőforrástól meggyulladhat.

Idén már 3800 tűz volt a szabadban, az esetek során 9 ember megsérült.

A szabadtéri tüzek megelőzése érdekében erdőben csak a kijelölt tűzrakóhelyen gyújtsunk tüzet, természetesen csak akkor, ha az adott vármegyében nincs tűzgyújtási tilalom.

A kerti zöldhulladékot ne égessük el!

Ha grillezünk, vagy bográcsozunk, a tüzet egyetlen percre se hagyjuk felügyelet nélkül.

A mezőgazdaságban dolgozók ügyeljenek a munkagépek megfelelő olajozására, időközönként tisztítsák meg a gépeket a rárakódott növényektől, olajsártól.

Aki teheti, tartózkodjon árnyékban, légkondicionált helyiségben,

a legmelegebb órákban kerülje a megterhelő fizikai munkát.

A szabadban dolgozók, illetve a fesztiválokon szórakozók bő, szellőző ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen.

A meleg az autósokra is kedvezőtlen hatással lehet, ezért kérjük, hogy vezessenek óvatosan. Fokozottan figyeljünk egymásra!

Az országos tisztifőorvos által kiadott hőségriasztások híre a továbbiakban a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által üzemeltetett VÉSZ applikáción keresztül is elérhető lesz a lakosság azonnali és hatékony tájékoztatása érdekében.

A VÉSZ felhasználói már a riasztás kihirdetésekor rövid szöveges üzenetben értesítést kapnak annak időtartamáról és fokozatáról.”

(Nemzeti Népegészségügyi Központ/Közlemény)

Valódi Hírek