Döntött az Orbán-kormány: Kiveszik a pénzt a rezsivédelemből

Milliárdokat szednek ki a „rezsivédelmi alapból” Orbánék.

Az Orbán-kormány a napokban arról döntött, hogy jelentős – közel 190 milliárdos – „költségvetési átcsoportosításba” vágnak bele. A kormány két, csütörtökön kihirdetett határozata szerint pedig több milliárd forintot vesznek ki a rezsivédelmi alapból.

Ennek értelmében a minisztériumok működési kiadásait növelik, valamint – még az eddiginél is – több pénz jut a kormányzati kommunikációra is.

A pénzt nyolc minisztérium és azok intézményei között osztják szét.

Varga Mihály pénzügyminisztert arra utasították, hogy azonnal csoportosítson át 169,4 milliárd forintot a költségvetésben a rezsivédelmi alap terhére. A pénzt – természetesen – főként a kormányzati intézmények osztják szét maguk között, az alábbiak szerint:

  • 39,3 milliárdot kapnak a gyógyító-megelőző ellátás intézetei,
  • 28,5 milliárdot a Klebelsberg Központ,
  • 22,4 milliárdot a nem állami felsőoktatási intézmények,
  • 12,5 milliárdot a honvédelmi tárca szervezetei,
  • 11,8 milliárdot a köznevelési célú humánszolgáltatók,
  • 8,5 milliárdot a kormányhivatalok,
  • 6,3 milliárdot a szakképzési centrumok.

De akad egy másik határozat is, amely szerint egyszerre több, 23 miiliárdos átcsoportosítást is végrehajtott a kormány a központi maradványelszámolási alap terhére. A Portfolio jelezte: a legnagyobb tétel az, hogy 20 milliárd forintot vettek ki a versenyszektor támogatási soráról. A pénzt Szijjártó Péter minisztériuma kapja „beruházások ösztönzésére”.

Arról is döntött a kormány, hogy 295 fővel növelik az iskolaőrök létszámát, amelyhez idén 655 millió forintot kell előteremtenie a pénzügyminiszternek – ebből 475 milliót személyi kiadásokra –, jövőre és a következő években pedig 1,26 milliárdot kell fordítani ugyanerre.

A 2024-es költségvetést még nem fogadta el az Országgyűlés, erről pénteken tartanak zárószavazást. Viszont a kormányt ez nem érdekli, már most döntöttek a pénzek átcsoportosításáról, hiszen – fogalmaz a határozat –, az említett összegeket „a 2024. évben a központi költségvetés végrehajtása során, a felmerülés ütemében” kell a Belügyminisztériumnak átutalni.

(hvg.hu nyomán)

Valódi Hírek