Kormányinfó: Gulyás Gergely végre elárulta, mik történtek a múlt heti uniós csúcstalálkozón (+videó)

Orbánék szokásos módon ellenállnak.

A csütörtök délelőtti kormányinfón részletezte Gulyás Gergely a kormány legújabb döntéseit, valamint megosztott pár részletet a múlt heti uniós csúcstalálkozóról.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a migrációval kapcsolatban közölte: a magyar kormány nem járult hozzá a döntéshez, amely állam- és kormányfői szinten erősítette volna meg a miniszteri tanácsban megszületett intézkedést.

A kvóta szerint évente legalább 10 ezer menekültkérelmet kellene Magyarországnak elbírálni: ehhez az uniós tervezet szerint be kellene engedni őket az állam területére, befogadótáborokat kellene létesíteni – részletezte Gulyás Gergely.

Hozzátette: a menekültkérelmek több mint 1/4-ét Magyarországnak kellene elbírálni.

Kifejtette: Brüsszel további 98,5 milliárd forintot kér a tagállamoktól: ebből 50 milliárd menne Ukrajnának. A magyar kormány nem járul hozzá az intézkedéshez.

Az Európai Bizottság ajánlásként fogalmazta meg a hatósági energiaárak megszüntetését. Emellett

Magyarországnak meg kell vizsgálni a családügyi, oktatási, egészségügyi kiadásokat.

A tárcavezető szerint utóbbinak eleget tesznek, de a rezsicsökkentés eltörlése nem téma.

Az egészségügyi kiadások emelkedtek – közölte Gulyás. Szerinte ez a szakemberek béremelkedésének tudható be. Közölte, az oktatásban is hasonló intézkedésekre készülnek. Állítása szerint az átlag pedagógus bérek a tervek szerint bruttó 800 ezer forintra emelkednek majd.

Szerdán a kormány döntött arról, hogy közel 170 milliárd forintot csoportosít át a rezsivédelmi alap terhére. Az összeget a rezsikifizetésekhez kapcsolódó állami hozzájárulásként könyvelik.

A franciaországi eseményekről elmondta: a francia kormánynak minél előbb helyre kell állítani a közrendet. Hozzátette: a kormány mindent megtesz, hogy Magyarországon hasonló helyzet ne forduljon elő.

Részletezte: a Budapest Airport megvásárlásáról folyamatosan tárgyalnak, az állam részesedése is a megbeszélések függvénye lesz.

A CT- és MR-vizsgálatok államosításáról kifejtette: a cél, hogy ne megosztott kapacitás legyen, hanem az állam ezeket a gépeket tudja működtetni időkorlát nélkül a közgyógyellátásban.

Varga Judit távozásával kapcsolatban elárulta: Orbán Viktor is próbálta meggyőzni a tárcavezetőt, de nem járt sikerrel, Varga már 2019-ben is EP-képviselő akart lenni.

A státusztörvénnyel kapcsolatban Gulyás közölte: szerinte

nem lesz tömeges pályaelhagyás.

Állítása szerint a szakszervezetek kérésnek jelentős részét teljesítette a kormány.

Továbbá az is kiderült, hogy a miniszterelnök augusztusban szabadságra megy.

(Magyarország Kormánya/Facebook)

Valódi Hírek