Magyarország dobogós lett, de erre a legtöbben nem lennének büszkék

Valamiben Orbánék is kiemelkedőek.

Magyarország Európa második legnagyobb akkumulátorgyártója lett, 10 millió lakosú hazánknál csak az egyébként 80 millió lelket számláló Németországban készül több akkumulátor az egész kontinensen.

Ez azonban azt is jelenti, hogy nagy a kockázat, hogy vajon az európai autóipar tud-e annyi elektromos autót gyártani, amennyinek a gyártására az akkumulátoriparunk berendezkedik.

A HVG szerint ez azt jelenti, hogy a már most is termelő, illetve a bejelentett, előkészítés alatt álló üzemek együttesen annyi akkumulátort tudnak előállítani, amelyek 215 gigawattórányi energia tárolására képesek:

ennél nagyobb termelőképességgel kizárólag Németország rendelkezik egész Európában.

A teljes észak-amerikai kontinensen 177 gigawattórányi akkumulátor gyártására számítanak csak idén, Kína pedig már az 1000 gigawattórát közelíti.

A kockázat így is hatalmas: amíg Európában ez a szektor az ipari termelés nagyjából 10 százalékát adja, nálunk ez az arány 20 százalék.

Nagyon fontos megjegyezni, hogy a német autóipar – amitől egyébként nagy mértékben függ a magyar is – csak iszonyú nehezen áll át az elektromos autók gyártására.

Valódi Hírek