A tűzzel játszanak Orbánék: Pattanásig feszült a viszony Ukrajna és Magyarország között

Közölték, Orbán Viktor és kormánya Ukrajna ellenségei.

Az ukrán Focus „miért árt Orbán Ukrajnának” felütésű cikkében részletesen foglalkozott azzal, hogy a magyar kormány miként használja fel belpolitikai és külpolitikai eszközként az ukrajnai háborút, és mindez milyen hatással van Ukrajna és Magyarország kapcsolatára.

A cikkben rögzítették: nem Magyarország Ukrajna ellensége, hanem Orbán Viktor és kormánya,

így vele szemben kell ellenségesen fellépniük, nem pedig a magyar néppel szemben.

„Orbán Viktor előbb-utóbb a múlté lesz, Magyarország és Ukrajna viszont a jövőben is az európai közösség tagja marad”

írták a cikkben.

„Ukrajna és Magyarország diplomáciai háborút vív egymással, ezt Oroszország – amely megszokta, hogy mások helyette cselekszenek – igyekszik kihasználni, különösen Orbán Viktor segítségével”

– hívták fel a figyelmet, megjegyezve, a magyar miniszterelnök politikájának sajátossága, hogy a Kreml oldalára játszik.

Emlékeztettek Orbán korábbi kijelentéseire, miszerint

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök „nem háborús bűnös”,
  • „Ukrajna nem tekinthető többé szuverén államnak”,
  • „meg kell akadályozni az ukrán ellentámadást”,
  • „Magyarország nem járul hozzá az ukrajnai fegyverszállítás semmilyen további európai uniós finanszírozásához”,
  • illetve, hogy „tűzszünetre van szükség”.

Kiemelték:

ezeket nem orosz politikusok mondták, hanem a magyar miniszterelnök.

Úgy vélik, a közelmúltban számos hasonló, Ukrajnával szemben ellenségesnek mondható nyilatkozatot tett Orbán, amellyel Oroszország háborús politikáját támogatta és befolyásolta a magyar emberek háborús álláspontját.

Jelezték:

a két ország közötti konfrontáció egyre inkább eszkalálódik.

Felidézték a 2022-es választások eseményeit is, amikor a Fidesz nyíltan használta fel saját céljaira az ukrajnai háborút, mondván, „nem hagyják, hogy Magyarországot belerángassák a konfliktusba”.

Megjegyezték, ebben Orbán hű társra talált Szijjártó Péter személyében, ugyanis tőle hangzanak el az Ukrajnával kapcsolatos „leghangosabb kijelentések”.

Kitértek arra is, hogy a magyar kormány blokkolja az Ukrajnának nyújtandó uniós pénzügyi segítséget, valamint arról is írtak, hogy

a magyar emberek Orbán Viktor túszai.

„Most a magyarok Orbán szomszédgyűlölő politikájának és Kreml-barát irányvonalának túszai lettek, a magyar kormány pedig Ukrajna NATO-és EU-tagságának ellehetetlenítésével próbál ártani Ukrajnának”

– fogalmazott a lapnak Hanna Hopko, az ukrán Külügyi Bizottság volt vezetője, aki hangsúlyozta, fontos, hogy együttműködjenek a magyar társadalommal és az ellenzékkel, valamint ki kell mondani, hogy a magyar média teljesen a kormánytól függ.

Végül emlékeztettek az Ukrán Prisma politikai kiadvány egyik cikkére, amelyben arról írtak, hogy Orbán Viktor „túszul ejtette” a kárpátaljai és a többi, Magyarországgal szomszédos ország magyarjait.

„Szüksége van rájuk a piszkos kis játszmáihoz és a szavazataik is kellenek neki, de nem törődik a sorsukkal.

Orbán azt akarja, hogy az ukránok összevesszenek a kárpátaljai magyarokkal, a románokat pedig az erdélyi magyarokkal akarja összeugrasztani”

– fogalmazott a szerző, aki rámutatott: Ukrajna hibája, hogy kormánytisztviselőik mindvégig Orbán kedvében próbáltak járni, pedig – közölte – jobb lenne ellene dolgozni. Nem Magyarország ellen, hiszen Orbán Viktor előbb-utóbb a múlté lesz, Magyarország és Ukrajna viszont a jövőben is az európai közösség tagja marad – húzta alá.

(focus.ua / index.hu nyomán)

Valódi Hírek