Nincs vége: Újabb megdöbbentő jelentés készült Magyarországról

Reformokat sürgetnek a szakértők.

A Media Pluralism Monitor friss jelentése szerint Magyarországon óriási veszélyben van a média szabadsága és sokszínűsége, sőt, az összes vizsgált ország közül csupán Törökországban rosszabbak a mutatók.

A jelentést készítők reformokat sürgetnek, valamint ajánlásokat fogalmaztak meg az Orbán-kormány számára. Jelentésük szerint a hazai

kockázatok folyamatosan nőnek:

ez főleg a korlátozó szabályozásnak, a kormány és a kormányközeli szereplők médiapiacba történő egyre nagyobb mértékű beavatkozása köszönhető.

Példaként említik, hogy

a médiára vonatkozó törvények egyre homályosabbak,

az információhoz való hozzáférés nehéz, a médiapiacot pedig torzítja többek között az állami hirdetések tisztességtelen elosztása.

Továbbá aggasztónak vélik, hogy a Pegasus kémprogrammal kapcsolatos botrány után sem az adatvédelmi hatóság, sem az ügyészség nem állapított meg jogsértést.

Emellett kiemelték, hogy a brutális infláció növelte a fenntarthatósággal kapcsolatos kockázatot: egyes médiumok bezártak, vagy online kiadványokká alakultak.

A kormánynak tett javaslatok között szerepel többek között a magyar médiaszabályozás alaposabb reformja – figyelembe véve a nemzetközi szervezetek kritikáit.

Továbbá javasolják, hogy a független média dolgozzon a szakmai önszabályozás és a szakmai szolidaritás megerősítésén.

Valamint hangsúlyozták, hogy a közérdekű információk átadásának megtagadását szigorú feltételekhez kellene kötni.

(via media1.hu)

Valódi Hírek