Brutálisan kiborult Navracsics Tibor: Keményen gyalázta az EU-t a fideszes rendezvényen

Megsértődhetett, amiért nem tudta hazahozni az EU-s pénzeket.

„Az európai integráció legnagyobb problémája, hogy a közös identitás hiányával szembesül. A magyaroknak fontos a meglévő etnikum-alapú, nyelvhasználaton alapú közös identitás”

– magyarázta Navracsics Tibor szerdán Budapesten a kormányközeli Századvég által szervezett kerekasztal-beszélgetésen.

„Elitista projektté vált az integráció, miközben a második világháború után a békés európai keresztény társadalom kialakítására irányuló törekvések elbuktak. Napjainkra egy technokrata, futurisztikus vízió uralta el az Európai Uniót, miután az intézményrendszerek, a szabályozás nem jelent közös identitást is”

– vélekedett a területfejlesztési miniszter.

A rendezvényt abból az alkalomból tartották meg, hogy a Századvég kiadásában megjelent magyarul David Goodhart brit író, újságíró Úton hazafelé című kötete, amely a Brexit, illetve Donald Trump amerikai elnökké választása okait, hátterét tárja fel. A könyvbemutatón a szerző és Navracsics beszélgetett az aktuális európai politikai és társadalmi folyamatokról.

Navracsics a beszélgetésen azt mondta: a jelenlegi politikai viták Európában a migrációról, a Kelet-Nyugat választóvonalról, a nemzetek fölé nyúló uniós intézmények legitimitásáról egyre inkább felszínre hozzák az identitás kérdését.

David Goodhart szerint az európai társadalmakban az „akárholok-valaholok feszültség” megoldásához a politikusok új generációjára van szükség, hogy átíveljék ezt a szakadékot.

„Az Egyesült Királyságban sürgősen orvosolni kell, hogy a hagyományos szakmák a háttérbe szorultak, miközben az egyetemre eljutók aránya túllépte az 50 százalékot. Akik nem jutnak felsőoktatási intézménybe, vagyis a valaholok, másodosztályú állampolgároknak érzik magukat, a helyzetet tovább nehezíti a bevándorlás miatt kialakult versenyhelyzet”

– adta elő.

A rendezvényen mondott köszöntőjében Kenyeres Kinga, a Századvég vezérigazgatója azt emelte ki, hogy Goodhart könyve „segít mederbe terelni gondolatainkat”.

Hozzátette: a Századvég 2016 óta folytat kiterjedt, „Európa-szintű közvélemény-kutatásokat meghatározó témákban”.

„Mindannyian látjuk, hogy egyes uniós tagállamok politikai döntéshozói mintha más irányba mennének, mint amiről saját polgáraik gondolkodnak”

– fogalmazott.

(MTI)

Valódi Hírek