Lesújtott Putyin bosszúja? Eltűnt egy magas rangú orosz tábornok a Wagner-csoport lázadása óta

Eltűnnek Putyin emberei.

Köddé vált az Oroszországban szombaton kitört fegyveres lázadás óta az a magas rangú orosz tábornok, akinek tudomása lehetett a Wagner-puccsról. Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök magángépe pedig a Ománba vette az irányt, viszont azóta sem tért vissza onnan.

A zendülés kitörése óta nem látták Szergej Szurovikin tábornokot, az orosz hadsereg második számú parancsnokát, aki egyébként bizalmas kapcsolatban áll Jevgenyij Prigozsin Wagner-főnökkel.

Oroszország Ukrajna ellen indított háborújának kirobbanásakor Szurovikin lett a „műveletben” részt vevő déli hadseregcsoport parancsnoka, majd 2022. október 8-tól a teljes inváziós haderő az ő irányítása alá került.

Szurovikin azonban kudarcot vallott, ezért az ukrajnai hadművelet közvetlenül Valerij Geraszimov vezérkari főnök irányítása alá került, ám továbbra is maradt befolyása a hadműveletek irányításában. Így Szurovikin Geraszimov beosztottjaként tevékenykedhetett tovább a hadszíntéren.

„Szurovikint szombat óta nem látták – nem tudni biztosan, hol tartózkodik a tábornok.

Van olyan verzió, hogy kihallgatáson tartják fogva”

írták a Telegramon.

A New York Times arról írt, hogy az amerikai hírszerzés korábban közölte, Szurovikin tudott Prigozsin orosz katonai vezetés elleni lázadási terveiről.

„Nagyon érdekes lesz, hogy mi történik ezzel az emberrel. Nem jelent meg azóta, hogy szombaton nyilatkozatot tett, amelyben arra szólította fel a Wagner embereit, hogy menjenek vissza az egységekhez és viselkedjenek.”

A Sky News arról számolt be, hogy a lázadás kirobbantása előtt Prigozsin mind Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter, mind Valerij Geraszimov vezérkari főnök miatt dühöngött, őket okolva az ukrajnai kudarcokért és azért, hogy a hadsereg nem támogatja a Wagner-harcosokat.

Az információk szerint Geraszimovnak és Dmitrij Medvegyevnek, az orosz biztonsági tanács helyettes vezetőjének szintén nyoma veszett szombat óta.

(hvg.hu nyomán)

Valódi Hírek