Elképesztő javaslattal rukkolt elő az Európai Bizottság: Ettől kikerekedik majd Orbánék szeme

A tagállamoknak is van beleszólása a döntésbe.

Az Európai Bizottság szerdán javaslatot terjesztett elő a készpénzhasználat hosszú távú biztosítására, valamint

az euró új, digitális formájának kidolgozására.

A brüsszeli testület szerint azért van szükség a javaslatra, mert annak ellenére, hogy a készpénz elfogadottsága az euróövezetben átlagosan magas, egyes tagállamokban és ágazatokban akadályokba ütközik a hozzáférés, például a pénzautomaták és a bankfiókok bezárása miatt.

A javaslat biztosítaná, hogy az euróövezetben mindenki szabadon választhassa meg az általa preferált fizetési módot, és hozzáférjen az alapvető készpénzszolgáltatásokhoz.

A testület szerint a digitális euróról szóló javaslat nagyobb, pénzhasználathoz kapcsolódó választási lehetőséget jelentene a fogyasztók számára, és támogatná a deviza nemzetközi szerepének erősödését.

A digitális euró a jelenlegi készpénzhez hasonlóan a meglévő nemzeti és nemzetközi magánfizetési eszközök – például kártyák vagy alkalmazások – mellett lenne elérhető,

működése a digitális pénztárcához lenne hasonló.

A digitális euró az internetkapcsolat nélküli fizetésekhez egyaránt használható lenne, magas szintű adatvédelem mellett, kevesebb személyes adat felhasználásával. Az Európai Központi Bank (EKB) által kibocsátott jegybankpénzként eltérne a „magánjellegű pénztől”, és kártyás, valamint telefonos fizetésre is alkalmas lenne.

A javaslat szerint a magánszemélyek számára a digitális euróval kapcsolatos alapvető szolgáltatásokat ingyenesen nyújtanák. A pénzügyi integráció elősegítése érdekében a bankszámlával nem rendelkező magánszemélyeknek lehetőségük lenne számlát nyitni és vezetni egy postahivatalnál vagy más közintézménynél.

A javaslatot az Európai Parlamentnek és

az uniós tagállamok kormányait tömörítő tanácsnak is el kell fogadnia

ahhoz, hogy az Európai Központi Bank végül széles körben használható és elérhető digitális eurót vezessen be.

(MTI)

Valódi Hírek