Nem csitul a balhé: Megdöbbentő részletek derültek ki a hétvégi oroszországi lázadásról

A NATO szerint súlyos stratégiai hibát vétett Putyin.

Beszámoltunk arról, hogy a hétvégén komoly belpolitikai válság alakult ki Oroszországban, miután a Wagner-vezér, Jevgenyij Prigozsin és zsoldosserege fellázadt Moszkva ellen. Szombat este azonban Prigozsin megegyezett Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfővel, és leállította az akciót.

Vasárnapra kiderült, hogy Vlagyimir Putyin részt sem vett azokban a tárgyalásokban, amelyek véget vetettek a lázadásnak. A Meduza nevű orosz hírportál szerint Prigozsin szombaton próbálta felvenni a kapcsolatot a Kremllel, sőt,

Putyint is felhívta,

de az orosz elnök nem akart beszélni vele.

A Wagner-vezér az értesülések szerint ragaszkodott a magas rangú tárgyalópartnerekhez, így végül Anton Vaino, a Kreml kabinetfőnöke, Nyikolaj Patrusev, az orosz Biztonsági Tanács titkára, valamint Borisz Grizlov, Oroszország fehéroroszországi nagykövete is részt vett az egyeztetésen.

Ezzel párhuzamosan Putyin szombat délelőtti beszédét követően eltűnt. Egy informátor szerint annyira elmérgesedett a viszony közte és Prigozsin között, hogy utóbbi száműzetése után sem nyerheti el az orosz elnök bocsánatát.

A theguardian.com hétfőn arról írt, hogy Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter pénteken az ukrajnai frontra látogatott. Eközben Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter sürgeti az Európai Uniót, hogy fokozza az Ukrajnának nyújtott támogatást. Meglátása szerint a Moszkva elleni puccs azt mutatja, hogy

„Ukrajna győzni fog” a háborúban.

Jens Stontelberg, a NATO főtitkára hétfőn Vilniusban kijelentette:

„A hétvégi események az orosz belügyhöz tartoznak, és újabb bizonyítékai annak a nagy stratégiai hibának, amelyet [Vlagyimir] Putyin elnök követett el a Krím jogellenes annektálásával és az Ukrajna elleni háborúval.”

Valódi Hírek