Méretes fordulat: Orbán egyik fő embere szembement a miniszterelnök politikájával

Nagy szavak.

Várhelyi Olivér szerint Ukrajna és Moldova jó úton halad az Európai Uniós tagság felé, a hvg.hu szerint a politikus más uniós miniszterek előtt ismertette az erről szóló időközi jelentést. A politikus hangsúlyozta:

Ukrajna jó eredményeket ért el a korrupció elleni küzdelem terén.

Hozzátette: szerinte most az az ukránok feladata , hogy „hogy folyamatosan küzdjenek a korrupció ellen”.

Természetesen jogos Várhelyi elvárása, viszont talán kicsit furcsa tőle a korrupcióellenességről hallani, hiszen őt az (egyébként sokak véleménye szerint az egyébként kiemelkedően korrupt) Orbán-kormány jelölte az Európai Bizottság szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős biztosának.

A lap beszámolója szerint Várhelyi részletezte Ukrajna eredményeit is.

Elmondása szerint

hét feltétel közül kettőben „jó előrehaladást” értek el az ukránok:

az igazságügy és a média reformjára gondolt.

Majd újra hangsúlyozta: a korrupcióellenes küzdelemben, az oligarchizáció ellenességben, a pénzmosásban, valamint a nemzeti kisebbségek védelme terén még további tennivalókat javasol Zelenszkijéknek.

Moldova helyzetéről is beszélt a biztos: szerinte ők kilenc lépésből már hármat teljesítettek, az igazságügyi reformot, a civil társadalom döntéshozatalba bevonását, valamint a kiszolgáltatott személyek jogainak védelmét.

Orbán Viktor megbízottja kiemelte: bizony Ukrajnának és Moldovának minden vállalást teljesítenie kell, máskülönben nem lehetnek tagállamok. A két ország egyébként egy évvel ezelőtt kapta meg a tagjelölti státuszt.

Grúziáról is szó esett;

az országgal kapcsolatban elmondta, ők 12 szükséges reformból hármat teljesítettek ahhoz, hogy „tagjelölti státuszt” kapjanak, többek között náluk a nemek közötti egyenlőség elve is érvénybe lépett.

A megbeszélés után Várhelyi kitett a Twitter-oldalára egy rövid videót, mutatjuk:

Valódi Hírek