Ebből óriási balhé lehet: Az Európai Bizottság üzent Orbánnak a pénteki rádióinterjújában elhangzottak miatt

Ez sokaknál kiverte a biztosítékot.

„Mindig legyünk nagyon óvatosak a szavainkkal, amelyeket emberi lényekről beszélve használunk!”

– hangsúlyozta Eric Mamer, az Európai Bizottság vezető szóvivője az RTL-nek Orbán Viktor német „migránsokat bevagonírozós” megnyilvánulásáról.

A magyar miniszterelnök pénteki rádióinterjújában ugyanis azt fejtegette, hogy a készülő uniós menekültügyi reformok fenntartják a jogot Brüsszelnek a migránsok „szétosztására”.

„Most nehéz elképzelni, hogy hogy történik majd ez. Mondjuk ott vannak Németországban ezek a migránsok. (…) Azok nem akarnak persze ide jönni,

meg is teszek mindent, hogy ne akarjanak.

De nem is akarnak maguktól sem, mert úgy gondolják, hogy Németországban talán több pénzhez jutnak. És fogják, és összegyűjtik őket.

Beteszik őket Németországban vagonokba?

És akkor áthurcolják őket hozzánk, itt meg kirakják őket, mi meg itt fogjuk őket tartani?”

– mondta Orbán Viktor.

Mamer kifejtette, hogy a jogalkotás még folyamatban van, a következő lépés a Tanács és az Európai Parlament egyeztetése lesz, ahol támogatásként jelen lesz majd az Európai Bizottság is.

Anitta Hipper belügyi bizottsági szóvivő rámutatott, hogy a javaslat szerint a tagállamoknak kötelező lenne méltányos mértékben viselni a menekültügyi terheket, azonban ők döntik el, hogy milyen szolidaritási eszközt alkalmaznak.

Mutatjuk Orbán Viktor pénteki rádióinterjújának részletét, valamint az bizottság vezető szóvivőjének reakcióját:

(Orbán Viktor/YouTube)

(telex.hu / audiovisual.ec.europa.eu)

Valódi Hírek