Nagy bajba kerülhet Semjén Zsolt – még a kormánytagoknak sem árulta el, mire készül

Magánakció volt.

Portálunk is beszámolt arról, hogy az Orosz Ortodox Egyház és Semjén Zsolt közbenjárására 11 kárpátaljai hadifoglyot szállítottak Magyarországra.

Azt eddig is lehetett tudni, hogy ez a történet a miniszterelnök-helyettes akciója volt: személyesen koordinálta a foglyok Magyarországra szállítását, a közvetítői szerepet pedig a Magyar Máltai Szeretetszolgálat látta el.

A Szabad Európa azt állítja egymástól független kormányzati forrásokra hivatkozva, hogy Semjén a magyar kormány tagjait nem avatta be a terveibe. A portál szerint emiatt sokan felháborodtak a Külügyminisztériumban és a Miniszterelnökségen is.

A lap négy, egymástól független forrásra hivatkozva tette közzé értesüléseit, akik között van kormányzati és diplomáciai munkatárs, sőt független szakértő is.

Ők határozottan kijelentették, hogy az akcióba Semjén egy kormánytagot sem vont be.

A Szabad Európa szerint a történet ott kezdődött, hogy az Orosz Ortodox Egyház magyarországi lelkészi vezetője, Hilarion Alfejev metropolita aki egyébként Kiril pátriárka bizalmasa felkereste Soltész Miklóst, a Miniszterelnökség egyházügyi államtitkárát, és arról értesítette, hogy Magyarországra lehetne hozni az érintett katonákat.

Ezután Soltész szólt Semjénnek, aki azonnal elkezdte szervezni a kimenekítést.

A Magyarországra szállított katonáknak egyébként magyar nevük van, de nem mindegyikük tartja magát magyarnak a Szabad Európa szerint.

Valódi Hírek