Közel húsz előterjesztésről szavaz kedden a parlament: Rendkívüli dolgokról döntenek Orbánék

Az ülés 9 órakor kezdődik.

Kedden a határozathozatalok között az Országgyűlés egyebek mellett dönthet a Magyarország területén élő nemzetiségek helyzetéről szóló beszámoló elfogadásáról, továbbá a területet újraszabályozó, az állami építési beruházások rendjéről szóló törvényjavaslatról.

Szavazás lesz az innovációs és tudományos eredmények gazdasági hasznosításának elősegítése érdekében szükséges egyes törvények módosításáról, amely csökkenti a szabadalmi díjakat négy kiemelt csoportnak és átnevezi az Eötvös Loránd Kutatási Hálózatot Magyar Kutatási Hálózatra.

Dönthetnek a gazdaság versenyképességének növelése érdekében történő törvénymódosításokról, amely ismét bevezeti a magyar jogrendszerbe az építményi jogot, amelynek jogosultja az ingatlanon, vagy annak felszíne alatt épületet létesíthet, illetve hasznosíthat. Az építményi jog forgalomképes, azaz átruházható és megterhelhető.

Az Országgyűlés határozhat a vendégmunkások magyarországi foglalkoztatásáról szóló törvényjavaslatról, valamint a vízgazdálkodási törvény módosításáról, amely alapján nem kell engedélyeztetni a 2024 előtt engedély nélkül létesített, ötven méternél nem mélyebb háztartási kutakat.

A határozathozatalok után elkezdődik a jövő évi büdzsé általános vitája: csütörtökig összesen harmincórás időkeretben fejthetik ki álláspontjukat a képviselők Magyarország 2024-es központi költségvetéséről, kedden kilenc órán át vitatkozhatnak a büdzséről.

Varga Mihály pénzügyminiszter a parlamenti beterjesztés előtt „védelmi költségvetésnek” nevezte a jövő évi büdzsét, amelynek készítésekor a kormány 4 százalékos gazdasági növekedéssel számolt jövőre, míg az államháztartás hiánya 2,9 százalék lehet, az államadósság mértéke pedig 66,7 százalékra csökkenhet, az infláció éves szinten várhatóan 6 százalék lesz.

Megírtuk, hogy Nagy Márton ugyanakkor már kevésbé optimista, mint a pénzügyminiszter, ugyanis jelezte: mégis fontolóra venné a jelenlegi 2-4 százalékos inflációs cél emelését. A gazdaságfejlesztési miniszter úgy látja, a globális folyamatok jelenleg olyan árfelhajtó hatással bírnak, amelyek a jövőben munkaerő- és tőkehiányt eredményezhetnek.

Az infláció ellen egyébként aláírásgyűjtésbe kezdett a DK. A két hétig tartó akciójuk keretében 1000 helyszínre települnek ki, és online is alá lehet írni az ívüket. Eseményeikre várnak mindenkit, akiknek elege van az Európa-rekorder orbáni inflációból.

Valódi Hírek