Gyurcsány keményen kiosztotta Orbánékat: „Én a maguk helyében szégyellném magam!”

A DK elnöke leszögezte: nem szavazzák meg a jövő évi költségvetés tervezetét.

A DK elnöke vezérszónoki felszólalásában reagált a 2024-es költségvetés tervezetére. Ennek során Gyurcsány Ferenc leszögezte: nem támogatják az Orbán-kormány költségvetését, mert szerinte azzal a Fidesz politikájának adnának legitmitást.

A párt frakcióvezetőjekiemelte: drámainak tartja Magyarországon az egészségügy, az oktatás, a nyugdíjasok és a munkavállalók helyzetét is.

„A parlamenti csoportok kormányhoz fűződő viszonyát legkarakteresebben két szavazás, két határozathozatal mutatja meg.

Az egyik némely parlamenti párt költségvetéshez fűződő viszonya, míg a másik a miniszterelnök megválasztásához fűződő viszonya egyes parlamenti csoportoknak”

– kezdte a felszólalását Gyurcsány.

Hozzátette: a költségvetést az ellenzéki pártok nem szavazzák meg, míg a kormánypártok megszavazzák, ugyanez érvényes a miniszterelnök személyére is: a kormánypártok támogatják, míg az ellenzéki pártok nem.

„Miért van ez? Valójában azért, mert a költségvetés nem számok és összegek sorozata”

hangsúlyozta a DK elnöke.

„A költségvetés a kormány által és a többség által folytatott politikának a számokban megmutatott tükörképe. Amikor a költségvetésről szavazunk, akkor valójában arról szavazunk, hogy egyetértünk-e azzal a politikával, amit a kormány folytat”

emelte ki Gyurcsány.

Hozzátette: „a másik szempont nyilván érthetőbb, hiszen a miniszterelnök megválasztásával ennek a politikának az első számú képviselőjét választjuk meg”.

Gyurcsány ezután arról beszélt, hogy a miniszterelnök előterjesztésére konkrétan a teljes költségvetést át lehet írni „ha pedig így van, akkor igazam van, amikor azt mondom, hogy mi nem törvényt alkotunk itt a szónak (…), hanem véleményt fűzünk ahhoz, hogy éppen most mit gondol a pénzügyminiszter vagy a kormányfő, de ez a mi véleményünk. Ám ez semmilyen értelemben nem befolyásolja, hogy mit fog cselekedni a miniszterelnök”.

A pártelnök kiemelte, hogy amikor a költségvetéshez hozzászól a Demokratikus Koalíció képviseletében, akkor arra a kérdésre próbál válaszolni, hogy egyetértenek-e azzal a politikával, amit az Orbán-kormány folytat. Az is kérdéses, hogy látnak-e a költségvetésben olyan módosításokat, amelyek olyan világhoz vezetnék Magyarországot, amit a DK is kívánatosnak tart.

„A vállalatok és az emberek közötti jövedelemmegosztás az elmúlt 10 évben úgy alakult, hogy a vállalatok kaptak egyre többet, az emberek egyre kevesebbet”

folytatta a politikus, majd feltette a kérdést: ilyen országot akarunk?

Kiemelte, hogy azért állnak a Fidesszel szemben, mert

a kormány embertelen, élhetetlen világ felé viszi el a magyarokat.

Hozzátette: Matolcsy György jegybankelnök is megerősítette, hogy a magyarországi emberek magánvagyonának az értéke 10 százalékkal, vagyis 14 ezer milliárd forinttal csökkent. Magánvagyonként autókra és ingatlanokra gondolt Gyurcsány.

„Önök erre azt mondják, hogy háborús infláció és szankciós infláció. Hogy az Úristenbe’ van az, hogy Ukrajnában, ahol tényleg háború van, alacsonyabb az infláció, mint nálunk? Magyarországon orbáni infláció van, nyilván szégyellik is magukat, van is rá okuk ”

– jelentette ki.

Gyurcsány kiemelte, hogy azzal sem értenek egyet, hogy ugyanazt az adókulcsot kell használnia egy 2-300 ezer forintos fizetésből élő, illetve egy több milliós jövedelemmel rendelkező személynek.

„Fizessenek a milliárdosok, mi ezen az állásponton vagyunk, azért fizessenek, mert a nagyobb vagyonnal több felelősség is jár!”

– hangsúlyozta

„Amikor nemzetről beszélünk, akkor a nemzet nem csak történelmi, kulturális, nyelvi közösség, hanem szociális közösség is, tehát van dolgunk, hogy vigyázzunk egymásra”

– fűzte hozzá.

Ezután arról beszélt a DK elnöke, hogy a választások óta 270 beruházás megvalósításától lépett vissza a kormány, és ez sokat elárul Magyarország jelenlegi gazdasági helyzetéről.

Aztán Gyurcsány felsorolta, hogy miben nem értenek egyet a kormánnyal.

„Hogyan lehet egyetérteni azzal az oktatáspolitikával, amely megtagadja az oktatás szabadságát ettől a világtól?”

– tette fel költői kérdését.

Kiemelte: ők abban hisznek, hogy az iskolákat vissza kell adni a pedagógusoknak, a szülőknek és a diákoknak. Ezt követően kiemelte, hogy „2010-ben, ’11-ben közös jövedelmünk 4,7 százalékát költöttük oktatásra, jelenleg 3,9 százalékot.

Önök kivettek közel 1 százalékpontnyi pénzt a magyar oktatásból,

ez 80 ezer milliárdos költségvetésnél 800 milliárd forint.”

Majd rátért az egészségügy helyzetére:

Hogyan értetnénk egyet azzal, amit önök az egészségügyben csinálnak? Mi azt gondoljuk, hogy az egészségügyben, miután az emberek fizették a járulékot kell, hogy garanciákkal ellátott azonos jogaik legyenek, függetlenül attól, hogy takarítók egy távoli faluban vagy gyárigazgatók”

– jelentette ki.

Gyurcsány kiemelte, nem sikerült elérni, hogy minden ember ugyanolyan egészségügyi ellátást kapjon Magyarországon. Majd rátért arra, hogy továbbra is Magyarországon hal meg a legtöbb daganatos beteg.

Ezt követően a pártelnök rátért a nyugdíjasok helyzetére: „Önök nem teszik lehetővé, hogy életszerű legyen a nyugdíjba vonulás”. Hozzátette: 2010-ben a közpénzek11 százalékát költötték nyugdíjakra, ez a jelenlegi kormány esetében azonban alig 7 százalékot.

Ezt követően a családi pótlék helyzetére tért ki Gyurcsány:

Engedjék meg nekünk, hogy újra és újra elmondjuk: nincs az rendben, hogy a magasabb jövedelmű családok gyermekeinek sokkal több állami támogatást adunk, mint a nehezebb sorsú családok gyermekeinek!

Kétszeresen is húzza az ág ezeket a gyerekeket, a szülők eleve kevesebb pénzt visznek haza”.

„Bünteti őket az élet és bünteti őket a maguk kormánya,

én a maguk helyében szégyellném magam, ha tehetném!”

– hangsúlyozta.

Gyurcsány végül elmondta, hogy az ő elképzeléseik, vágyaik szerint az Orbán-kormány költségvetése nem építi Magyarországot.

Nem fogjuk megszavazni a költségvetést”

szögezte le a beszéde zárásaként.

Gyurcsány felszólalását élőben közvetítették a pártelnök Facebook-oldalán, amelyet alább vissza lehet nézni:

(Gyurcsány Ferenc/Facebook)

Valódi Hírek