Hatalmas fricskát adtak Szijjártónak: Olyan helyre kellett mennie a miniszternek, ahová biztosan nem akart

Ez kellemetlen.

Svédország magyarországi nagykövetségén gyűltek össze az európai uniós országok nagykövetei. A találkozóra meghívást kapott Szijjártó Péter is, aki Facebookján hírt adott az eseményről – ugyanakkor nem reklámozta, hogy Svédország meghívására érkezett, csak azt írta, hogy ott „gyűltek össze” az illetékesek.

Mint ismert, a magyar kormányzat – a szintén autokrata rezsim által vezetett Törökországgal karöltve – hónapok óta blokkolja Svédország NATO-tagságának jóváhagyását a magyar és a svéd kabinetek közt fennálló, a demokratikus értékek kapcsán, illetve a bevándorláskérdésben fennálló nézetkülönbségek miatt.

Ugyan tavaly év vége óta jobboldali kormány vezeti Svédországot, egyelőre nincs érdemi elmozdulás a két ország közti kapcsolatban. Orbán Viktor például néhány hete szörnyen rossznak nevezte a magyar és a svéd kabinet viszonyát, és előrevetítette: javulnia kell a két állam közti kapcsolatnak, hogy az Orbán-kormány áldását adja a skandináv ország csatlakozására.

Svédország soros EU-elnökségének lezárásaként meglepetés érte Szijjártót: az EU-tagországok nagyköveteinek találkozóját ugyanis Budapesten szervezték meg, ahová a magyar tárcavezetőt is meghívták.

Nagy viták és csökkenő versenyképesség jellemzi az Európai Uniót. Ha végre visszatérne a kölcsönös tisztelet, az észszerűség és a békére törekvés, akkor Európa a jövőben egy erősebb hely lehetne

írta a magyar külgazdasági- és külügyminiszter Facebook-posztjában a találkozóról.

A svéd nagykövetség az esemény után azt írta, hogy „Dag Hartelius nagykövet elnöklésével tartalmas és jó hangulatú megbeszélésre került sor, melyben külpolitikai, kereskedelemi és energiabiztonsági kérdésekről esett szó.

(Szijjártó Péter/Facebook/privatbankar.hu)

Valódi Hírek