Dobrev Klára: Az államnak arra az oldalra kell állnia, ahol a gyengébbek vannak (+videó)

Az Árnyékkormány vezetője szerint súlyos károkat okoz a jobboldali populizmus.

Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök az Új Köztársaságért Alapítvány, a Friedrich Ebert Stiftung és a FEPS közös szervezésében „A szociáldemokrácia, a szélsőjobboldal és a populizmus jövője Európában és Magyarországon” címmel tart szombaton nagykonferenciát, amely többek között arra keresi a választ, hogy

  • miért fordultak el a társadalom egyes rétegei a baloldaltól,
  • hogyan találhatnak vissza hozzá,
  • miért fordulnak sokan a szélsőséges, radikális jobboldal felé,
  • és mi a populisták veszélyes receptje.

A konferenciát Dobrev Klára nyitja meg, majd Cas Mudde politilógus, professzor, utána pedig Andor László, a FEPS főtitkára tart előadást. A panelbeszélgetésben Cas Mudde, Kováts Eszter politológus, adjunktus, Pogátsa Zoltán közgazdász, szociológus és Dobrev Klára vesz részt, moderál Böcskei Balázs, az IDEA Intézet kutatási igazgatója. A záróbeszédet Arató Gergely kormányprogramért felelős árnyékminiszter, országgyűlési képviselő mondja el.

„(…) Nagyon fontos dolgokról kell beszélnünk. Olyan dolgokról, amelyek a következő hetek, hónapok, évek, vagy akár évtizedek számára meghatározzák azt, hogy merre megy Magyarország, merre megy Európa, és merre megy a világ”

– kezdte nyitóbeszédét Dobrev Klára.

Mint mondta, az utóbbi időben sokszor halljuk, hogy a szociáldemokrácia válságban van, hogy a jobboldali populizmus, a radikális jobboldal egyre inkább erősödik. Példaként említette Franciaországot, az Egyesült Királyságot, valamint Törökországot, ugyanakkor megjegyezte: ha megkérdezik az embereket arról, hogy hol van a legnagyobb veszélye az illiberalizmusnak,

akkor mindenkinek Magyarország jut az eszébe.

Mint rámutatott, lehet beszélni Oroszországról, vagy Törökországról, viszont Magyarország az Európai Unió tagja.

Dobrev Klára hangsúlyozta: a kihívások, amelyekkel szembe kell nézni, nem könnyűek. Elmondta, a második világháború után a mérsékelt politikai erők – legyenek konzervatívok, vagy baloldaliak – hosszú évtizedeken keresztül határozták meg akár Amerika, akár Európa történelmét.

„A második világháború óta, most először – az elmúlt évtizedben – jelent meg igazán tömegesen veszélyként a jobboldali radikalizmus, populizmus, az illiberalizmus”

– hívta fel a figyelmet, majd hozzátette: leegyszerűsített az a válasz, hogy azért van ez, mert megjelennek „tisztességtelen, összeesküvés-elméletekben hívő gonosz politikusok”. Ugyanakkor megjegyezte, szerinte vannak köztük gonosz politikusok, „mi is ismerünk ilyet”.

Az Árnyékkormány vezetője kiemelte: nekik nem velük kell foglalkozni, hanem azzal, hogy miért érzik úgy tömegek a világban, hogy a saját életükre, a problémáikra, a szorongásaikra nem kapnak tisztességes és megnyugtató választ.

„Ők engem egyetlen szempontból érdekelnek: politikai ellenfélként, és olyan ellenfélként, akivel minden erőmmel küzdök, mert pontosan látom, hogy amit ők képviselnek Magyarországon, Európában, vagy a világban,

az egész egyszerűen kárt okoz, tönkretesz minket”

– közölte Dobrev Klára.

Ismételten felhívta arra a figyelmet, hogy nem ezzel kell foglalkozni, hanem az emberekkel, hogy miért érzik úgy, hogy azok az erők, amelyek elveszik a szabadságukat, a demokráciájukat, és amelyek egyébként rosszabb élethelyzeteket teremtenek, azok mégis valamilyen módon választ adhatnak az ő kérdéseikre és problémáikra.

„Mit kell nekünk tenni szociáldemokrataként, hogy ez ne így legyen?”

– tette fel kérdését Dobrev Klára.

Elmondta, az elmúlt évtizedekben megfordult a trend: a biztonság, az igazságosság, az egyenlőség, és az, hogy az államnak van jóléti feladata is, amivel foglalkozni kell, nagyon erősen uralkodóvá váltak Európában. Azonban az elmúlt évtizedekben ez megváltozott – mutatott rá.

„Ma azt tapasztalják fiatalok milliói, hogy

az ő életük bizonytalanabb és kilátástalanabb, mint a szüleiké, vagy a nagyszüleiké volt”

– mondta, megjegyezve, hogy Amerika sem teljesíti „a nagy amerikai álmot”, és hogy Európában is zárulnak be a társadalmi mobilitás lehetőségei.

„Nem az emberek változtak meg, nem lettek ők rosszabbak, nem lettek rasszistábbak, nem lettek fogékonyabbak az összeesküvés-elméletekre, hanem egész egyszerűen a körülményeik változtak meg”

– jelentette ki, hangsúlyozva, hogy ezt a helyzetet használták ki az illiberálisok.

„Szóval azt mondja Orbán, hogy »Soros«, hogy »Brüsszel«, hogy »migránsok«, (…)”

– mondta, hozzátéve, minden bonyolult problémára van egy rendkívül egyszerű és rendkívül rossz válaszuk.

Dobrev Klára elmondta: nem változtak a céljaik, és úgy gondolják, hogy

az államnak arra az oldalra kell állnia, ahol a gyengébbek vannak,

ahol a kiszolgáltatottak vannak. Az államnak azokat kell megsegítenie, és ott kell beavatkoznia, ahol valamilyen igazságtalanság történik – tette hozzá.

„Éppen ezért, nekünk baloldaliaknak, szociáldemokratáknak, az a feladatunk, hogy megpróbáljuk ezeket a közösségeket újraszervezni, érdeket képviselni”

– hangsúlyozta, majd azt hozzátette, „a kérdés az, hogy hogyan”.

„Erről fog szólni ez a konferencia”

– mondta Dobrev Klára.

Videó:

(Demokratikus Koalíció/Facebook)

Valódi Hírek