Minden dolgozó sztrájkolni kezdett egy székesfehérvári gyárban, leállt a termelés

Betelt a pohár.

Az Arconic-Köfém székesfehérvári üzemében vasárnap reggel 6 órától határozatlan idejű sztrájkot hirdettek, ezért már a második napja áll a termelés mert a dolgozók béremelést követelnek.

Székely Tamás, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetség (VDSZ) elnöke a Telexnek megerősítette: a határozatlan idejű munkabeszüntetés vasárnap reggel 6 óta tart az Arconic-Köfém gyárában. Az információk szerint

több mint 800 dolgozó vesz részt a sztrájkban,

a NAV statisztikai adatai szerint összesen 814 fő dolgozik a cégnél – vagyis mindenki sztrájkol.

Mivel a gyártás már második napja teljesen leállt, a dolgozók csak a legszükségesebb felügyeleti tevékenységet végzik el. Ugyan voltak bértárgyalások, de eredménytelenül zárultak. Május 23-án már tartottak egy kétórás figyelmeztető sztrájkot, akkor még látszott némi remény a megállapodásra. Azóta viszont Székely Tamás szerint

a magyar menedzsment kihátrált.

„A munkáltató elzárkózott, érdemi válaszokat sem kaptunk. Nincs tárgyalás, most kezdődik a pszichológiai hadviselés, mindenkinek komoly kihívás, a munkáltató nem gondolta komolyan, hogy határozatlan idejű sztrájk lesz, a dolgozók viszont kitartanak”

– mondta a szakszervezeti szövetség elnöke.

A lap megkereste az ügyben a gyár vezetőségét is, ahonnan azt közölték: továbbra is folynak az egyeztetések a szakszervezettel, és jóhiszeműen tárgyalnak a megállapodás érdekében. A cég március 1-jén egyoldalúan 10,8 százalékos bérfejlesztést hajtott végre. Azonban a dolgozók ezt nem fogadták el, és további 5,5 százalékos egységes alapbéremelést követeltek az infláció és a megélhetési költségek drasztikus emelkedései miatt.

Felhívták rá a figyelmet, hogy az Arconic-Köfém a most közzétett tavalyi évről szóló beszámolója alapján 238,66 milliárdos forgalom mellett mintegy 13,19 milliárd forintos adózás előtti eredményt könyvelhetett el.

FRISSÍTÉS (június 14.):

A demonstráció időközben sikerrel zárult, a sztrájkot is berekesztették a dolgozók. Az Arconic-Köfém lapunkhoz közleményt juttatott el az eredményes sztrájkot követően, amelyet változtatás nélkül idézünk alább:

Olyan megállapodásra jutottunk, amely tovább erősíti az Arconic-Köfém Mill Products Hungary Kft. dolgozóinak gazdasági biztonságát, miközben fenntartja vállalatunk versenyképességét. Továbbra is kiemelt célunk a partneri kommunikáció folytatása a munkavállalói érdekképviselettel fenntartható működésünk érdekében.

A június 4-től tartó sztrájk időszakot megállapodással zártuk le 2023. június 12-én. A 2023 március 1-től hatályos 10,8% (a fizikai állományt kiemelten támogató) differenciált béremelésen túl, jelen megállapodással azon kollégáinknak nyújtottunk további támogatást, akiket a mostani gazdasági nehézségek leginkább érintenek.

Köszönetet mondunk azoknak a munkatársainknak, akik a sztrájk alatt is munkavégzésükkel biztosították az Arconic-Köfém biztonságos és hosszú távú működésének alapjait. Tiszteletben tartjuk azon munkavállalóink álláspontját, akik a munkabeszüntetésben részt vettek, és köszönjük, hogy biztonsági szabályainkat betartották.

A Köfém csapata továbbra is együtt dolgozik fenntartható közös jövőnkért. Elkötelezettek vagyunk, hogy folytassuk tevékenységünket Székesfehérváron dolgozóink, ügyfeleink és a helyi közösség javára.

Valódi Hírek