Váratlant lépett a kormány a gyermekvédelemben: Erre nem lesznek büszkék Orbánék

A kormány csökkentené az óvoda- és iskolapszichológusok számát.

Beláthatatlan következményei lesznek, ha tovább csökken az óvoda- és iskolapszichológusok száma – jelezte a Népszavának az ELTE szakcsoportjaként működő Iskolapszichológiai Módszertani Bázis vezetője.

Borbáth Katalin, – aki szintén maga is gyakorló pszichológus –, azzal kapcsolatban hívta fel a figyelmet a súlyos problémára, hogy az Orbán-kormány tervezett törvénymódosítása értelmében tovább csökkenhet az óvoda- és iskolapszichológusok száma.

A hatályos szabályozás szerint 500 fős gyereklétszám fölött egy fél státuszú pszichológust kell alkalmazni, így pedig egy teljes munkaidős iskolapszichológushoz legalább 1000 tanulóra lenne szükség. Ugyanakkor felhívták rá a figyelmet, hogy a köznevelésben dolgozók jogállásáról szóló törvénytervezetben már ez a minimum értéket jelző garancia sem szerepel.

Az alapvető jogok biztosa már korábban, egy 2014-es állásfoglalásában is rámutatott, hogy még az 500 fős szabály sem biztosíthatja minden gyermeknek a szolgáltatáshoz való egyenlő esélyű hozzáférést, és „a gyermekek mindenekfelett álló érdekével összefüggésben

a jogállamiságból fakadó jogbiztonság követelménye tekintetében visszásságot idéz elő.”

„A tervezett törvénymódosítás most még rosszabb helyzetet teremthet”

– hangsúlyozta az Unicef Magyarország, a világ egyik legnagyobb gyerekjogi szervezetének hazai képviselőjeként.

A szervezet közleményében azt írta: becslések szerint világszerte minden hetedik serdülő mentális betegséggel küzd, az európai kamaszok körében a második leggyakoribb halálok az öngyilkosság. A mentális egészséggel összefüggő problémák fele 14 éves korig, háromnegyede pedig a 20-as éveik közepéig elkezdődik. A problémát súlyosbítja, hogy világszerte a gyermekek negyede olyan szülővel él együtt, aki mentális zavarral küzd – írták közleményükben.

A szervezet beszámolt egy magyarországi reprezentatív kutatásáról is, amely szerint a koronavírus-járvány ideje alatt a szülők több mint fele

egyértelmű és jelentős romlást érzékelt gyermeke mentális állapotában.

Hasonló benyomásokról számolt be a Vadaskert Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Kórház és Szakambulancia is. A világjárvány alatt a szorongásos és depressziós esetek száma az ötszörösére nőtt, a sürgősségi esetszám pedig 40 százalékkal emelkedett – közölték.

Az Országos Epidemiológiai Központ korábbi kutatásából pedig kiderül, hogy a gyerekek és serdülők ötöde már szenvedett valamilyen érzelmi vagy magatartászavartól.

Az Iskolapszichológiai Módszertani Bázis már tavaly arra hívta fel a figyelmet, hogy azonnali változásra lenne szükség az óvoda- és iskolapszichológusok foglalkoztatásában, mert várhatóan növekszik majd az óvodákban, iskolákban a súlyosan problémás esetek a száma.

„(…) Egyre inkább romlik a gyerekek mentális egészsége– mondta. Elterjedt például a falcolás (a saját maguk vagdosása), a serdülők 15-40 százalékát érinti ez”

– mondta Borbáth Katalin.

„Lehet azzal érvelni, hogy sok más országban sincs több iskolapszichológus, csakhogy

Magyarország jelenleg a mentális állapottal összefüggő statisztikákban sereghajtó”

– tette hozzá a szakember.

Valódi Hírek