Botrány készül kitörni: Szijjártó meglepően erős bejelentéssel indította a hetet

Mindjárt kezdődhet a munka.

Hamarosan megkezdődnek a paksi bővítés újabb, fontos előkészítő munkálatai – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn.

A tárcavezető a Roszatom orosz nukleáris energetikai konszern vezérigazgatójával, Alekszej Lihacsovval folytatott tárgyalása után – amelyen Orbán Viktor miniszterelnök is jelen volt – üdvözölte, hogy az Európai Unió egy hónap alatt jóváhagyta a 2 új paksi erőművi blokk építésére vonatkozó szerződés módosításait.

Mint mondta, a változtatásokkal

felgyorsíthatják a beruházást,

valamint egy csomó bürokratikus tehertől (?) mentesíthetik a projektet. Hozzátette, hogy egyértelműsítették azokat a nukleáris biztonsági szabályokat, amelyek garantálják egy biztonságos erőmű megépítését.

Szijjártó közölte: július elején megindul az úgynevezett

résfalazási munka,

amely rendkívül fontos a reaktorok biztonságos működésének szempontjából. Ezenfelül megkezdődik a talaj kitermelése, majd szilárdítása, amelynek eredményes elvégzését követően a projekt stratégiai fontosságú pontjának számító, úgynevezett első beton is lekerül majd a földbe.

A tárcavezető ezzel kapcsolatban üdvözölte, hogy eddig semmilyen szankció nem sújtotta a nukleáris ipart. Ugyanakkor elmondta, hogy véleményük szerint több nemzetközi szereplő is lassítani próbálja a paksi bővítést.

(Szijjártó Péter/Facebook)

(MTI)

Valódi Hírek