Németh Szilárd bejelentette: Jön az újabb gáztörvény

Törvénnyel szabályozná a PB-palackok ügyét a rezsibiztos.

Németh Szilárd a kormány, a Fidesz és a KDNP-frakció, valamint a szolgáltatók támogatásával törvényjavaslatot tervez benyújtani, ami „rendezi” a PB-gázpalackok piacán kialakult „helyzetet” – mondta maga a rezsibiztos az Origónak.

„Vissza kell térni a 11,5 kilogrammos töltőtömegre, aminek nem lehet magasabb az ára, mint a 10,9 kilogrammosé, és mindenhová, ahol erre szükség van, el kell jutnia a PB-gázpalacknak. Egyszerre kell fenntartani az ellátásbiztonságot és a megfizethetőséget”

– magyarázta Németh.

Emlékezetes: a kormány 2022-ben maga okozta a „helyzetet”, amikor „rezsicsökkentés” fedőnéven hatósági árat vezetett be a 11,5 kilogrammos kiszerelésű palackokra. A PB-gázpalackból pedig hiány alakult ki, sok helyen nem is lehet már kapni, ha mégis csak kisebb töltőtömegűt, mint korábban, és azt is drágábban.

A hvg.hu megjegyezte, a 11,5 kilogrammos kiszerelésű palackokból – amiket hatósági áron 5175 forintért adtak –, már 2022 tavaszán hiány alakult ki, a három nagy szereplő közül a Mol és a Prímaenergia csak 10,9 kilogrammos kiszerelést értékesített, amiket

már 7000-8000 forintos áron kínáltak.

A PB-gázpalack-hiány leginkább a legszegényebb háztartásokat érintik hátrányosan, mert esetükben többnyire nincs bekötve a vezetékes gáz.

Valódi Hírek