Kiderült: Súlyos kockázatot jelenthet a tartalékos magyar katonák bevetése Koszovóban

Megkérdőjelezhető a felkészültségük.

Mint ismert, tartalékos katonák is szolgálnak Koszovóban a magyar NATO-misszió keretein belül. Az ügyben megszólaló katonai szakértők szerint vannak olyan helyzetek, amikor tartalékosok is bevethetők, ugyanakkor a felkészültségi szintjük megkérdőjelezhető, hiszen kiképzésük nagyon rövid ideig tart.

„Tudom, hogy a területvédelmi erők szíve és motorja a jó tartalékos, aki elkötelezett, motivált, kiképzett, kiválóan ismeri és szereti azt az országrészt, ahol bevetésre kerül, mert onnan származik”

– így méltatta a tartalékos állományt május 16-án Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.

A hét elején 27 magyar katona sérült meg a koszovói KFOR missziót ért szerb támadásban.

Mint az ATV Híradó riportjában emlékeztettek: a súlyos összetűzést követően merült fel, hogy a magyar kontingensben 2021 óta területvédelmi tartalékosok is szolgálnak, illetve hogy a sérültek között is van tartalékos katona.

A legutóbbi váltás februárban volt, akkor Lőrincz Gábor, dandártábornok akkor azt mondta: „nagyon pozitív visszajelzések érkeznek a jelenleg kint szolgáló 27. váltás tartalékosairól, és a jövőben a Magyar Honvédségen belül a tartalékos állományra is egyre nagyobb feladat hárul majd.”

A portálnak több katonai szakértő is elmondta: a tartalékosok bevetése a külföldi missziókba nem új jelenség. Ugyanakkor hozzátették, az önkéntes műveleti vagy területvédelmi tartalékosok felkészülési szintje korántsem egyenértékű a hivatásos katonákéval.

Tarjányi Péter szerint a létszámhiány miatt indokolt a tartalékosok bevetése, az azonban nem mindegy – mondta –, hogy a jól képzett katonák mellett mekkora a tartalékosok aránya.

„Nem elsősorban katonai tudásra van szükség, hiszen itt nem egy háborús övezetről beszélünk, hanem egy olyanfajta misszióról, ahol

elsősorban rendészeti, rendfenntartói tevékenységre van szükség”

– mutatott rá a biztonságpolitikai szakértő.

Juhász Ferenc volt honvédelmi miniszter elmondta, akár egy hónap is elegendő ahhoz, hogy valaki tartalékos katonaként bevethető legyen,

ez viszont kockázatos lehet.

„Nyilvánvalóan a hivatásos katonák kiképzése alaposabb, hosszabb ideig tart. A tartalékos állományban adott rendfokozat, felkészítés és képesség nem éri azt a szintet el, mint amit három év tanulással vagy több hónap gyakorlással és kiképzéssel lehet elérni”

– mondta.

A portál kereste a Honvédelmi Minisztériumot is, valamint a Magyar Tartalékosok Szövetségét. Mint írták, szerették volna megtudni, hogy

  • a Koszovóba vezényelt 400 fős KFOR-misszióban hány tartalékos teljesít szolgálatot,
  • közülük hányan sérültek meg,
  • illetve, hogy a történtek fényében elégségesnek tartják-e a tartalékosok felkészültségét ilyen esetekre.
  • Arról is érdeklődtek, mi indokolta a tartalékosok bevetését a külhoni missziókban.

A tartalékos szövetség csupán annyit válaszolt, hogy az ügyben a minisztérium az illetékes, onnan viszont nem kaptak választ kérdéseikre.

 

Valódi Hírek