Dobrev Klára: Így emelné a béreket az Árnyékkormány (+videó)

Konkrét javaslatokat dolgoztak ki.

Árakban az elsők, a bérekben az utolsók lettünk Európában. Az árak elszálltak, a bérek és a nyugdíjak pedig nem tudták követni az áremeléseket – hívta fel a figyelmet Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök szombaton.

Hangsúlyozta, ez egyértelmű feladatot jelent az Orbán-rendszer utáni kormánynak: ahhoz, hogy jobban éljünk, emelni kell a béreket és a nyugdíjakat is. Ennek érdekében

az Árnyékkormány szerint ezt az 5 intézkedést kellene végrehajtani:

  • Be kell vezetni az európai minimálbér-szabályozást. Ezzel a lépéssel legalább 50 ezer forinttal emelkedne a magyar minimálbér és ennyivel tolná feljebb a többi fizetést is.
  • Az államnak példát kell mutatnia: béremelést kell végrehajtani az állami alkalmazottak esetében; a pedagógusok, ápolók, szociális munkások, rendőrök, tűzoltók, mentősök, óvodai és bölcsődei dolgozók, közigazgatásban dolgozók béremelése azért is fontos, mert az állam így közvetlenül tudja emelni a bérszínvonalat.
  • A kormánynak segítenie kell a kis- és középvállalkozásokat a béremelésben, de ehhez a jelenlegi multibarát adórendszert igazságosabbá kell tenni.
  • Csak olyan beruházásnak szabad uniós vagy magyar állami támogatást adni, amely vállalja, hogy az adott területen eddig megszokottnál magasabb, versenyképes bért fog fizetni az alkalmazottainak. Ma ez nem szempont a stratégiai partnerségek kialakításakor, ezért van tele az ország nyomott áron dolgoztató multikkal, akkugyárakkal és összeszerelő üzemekkel.
  • Meg kell erősíteni mind az oktatást és a szakképzést, mind a magyar szakszervezetiséget. Ahhoz, hogy meredeken növekvő pályára állítsuk a magyar béreket, versenyképes tudásra és erős érdekképviseletre van szükség, csak így tudjuk hosszú távon is visszaadni a munka becsületét – ismertette.

„Felkészültünk rá, hogy letörjük az orbáni inflációt és gondoskodjunk arról, hogy végre ne az árak, hanem a bérek és a nyugdíjak emelkedjenek Magyarországon!”

– jelentette ki Dobrev Klára.

Videó:

(Demokratikus Koalíció/Facebook)

Valódi Hírek