Váratlan meglepetés érheti a nyugdíjasokat, ha bejönnek Orbánék számításai

Így készül a jövő évre a kormány.

Készíti a kormány 2024-es büdzsét, a dokumentumot már véleményezte is a Költségvetési Tanács. Orbán Viktorék jövőre átlagosan 6 százalékos inflációval kalkulálnak, azaz a januári nyugdíjemelés is ekkora mértékű lehet – derült ki a portfolio.hu csütörtöki cikkéből.

Jelenleg átlagban 208 ezer forint a nyugdíj, ez az összeg pedig 2024-re 12 500 forinttal nőhet, ami az egész évet tekintve

150 ezer forint többletet jelent

az idősek pénztárcájában.

Sőt, a 3,5 százalékot meghaladó gazdasági növekedésre számít, így még egy novemberi nyugdíjprémium is ütheti a nyugdíjasok markát.

„Emellett a nyugdíjakkal azonos módon emelendő ellátásban részesülők – a kormány külön döntése alapján – a nyugdíjprémiummal megegyező módon számított egyszeri juttatást kaphatnak”

– írta a tanács. Ennek az összegnek a forrását – összhangban a számított gazdasági növekedéssel – céltartalék tartalmazza.

A 40 év jogosultsági idővel rendelkező nők részére is biztosítják a korhatári előtti öregségi nyugdíj igénybevételét. A 13. havi nyugdíjról nem esett szó a tanács véleményében, így az valószínűleg jövő év februárjában várható (szokásos módon).

Orbánék folyamatosan hangoztatják, hogy az év végére egyszámjegyű lesz az infláció. Az utóbbi hónapokban azonban kevés jó hír érkezett a drágulásról. Amellett, hogy

az érték európai rekordokat döntöget,

a szakértői vélemények is borzalmas helyzetről árulkodnak.

A felmérések szerint az Európai Unió több országa is valóra váltotta a magyar miniszterelnök „álmát„, az infláció átlagos mértéke ugyanis 6,9 százalék volt az eurózónán belül márciusban. Kérdés, hogy a kormány fel tudja-e venni a tempót a közösség tagjaival.

(portfolio.hu/Nyugati Fény)

Valódi Hírek