Az egész ország aggódik Suhajda Szilárdért, nem küld jeleket a hegymászó nyomkövetője

Az Everest csúcsának közeléből érkezett az utolsó jel.

Suhajda Szilárd hegymászó vasárnap indult el a világ legmagasabb pontjára, a 8848 méteres Mount Everest csúcsára. A tervek szerint szerdán ért volna fel a világ tetejére bármilyen külső segítség nélkül.

Mint a 24.hu írta, szerda délelőtt a Facebook-oldalán megjelentek szerint a hegymászó már 8700 méteren járt, fizikailag és mentálisan is jó állapotban. Ettől fogva hosszú órákon át

egyáltalán nem érkezett hír Suhajdáról.

Az RTL Fókusz című műsorában szerda este arról számoltak be, hogy a hegyről felhívta a feleségét, Tímeát, azt mondta nincs jól, és hogy olyan tanácsot is kapott, miszerint vissza kellene fordulnia, azonban ezt nem tette meg. Ezután órákig nem érkezett GPS-jel, segélyhívást nem adott le. Később a műszer azt jelezte, hogy tovább ment fölfelé, pedig már besötétedett, miközben a Fókusz riportja szerint

17 óra után már senkinek sem ajánlják, hogy fennmaradjon a csúcson.

Mint írták, egy másik hegymászó, Allie Pepper szintén szerdán akart volna feljutni a Mount Everest csúcsára, ő bejegyzésében hóviharról írt, és hogy választania kellett, hogy mesterséges oxigén igénybevételével folytatja, vagy visszafordul. Ő az utóbbi mellett döntött.

A ritka GPS-jelek miatt magyar idő szerint szerda este 9 után sem lehetett tudni, hogy Suhajda Szilárd visszafordult-e, mielőtt elérte volna a csúcsot, vagy pedig elérte a csúcsot, és utána fordult vissza.

A Hóhatár Facebook-csoportban éjfél után jelent meg egy bejegyzés, miszerint Suhajda műholdas követője egészen nagy kihagyásokkal működött. A legutóbbi jelzés szintben 50 méterre a csúcstól érkezett, „de adott esetben ez akár több órás mászás is lehet”, a hegymászó pedig nem jelentkezett. Ez nem kuriózum – írták.

„A tavalyi Lhoce-mászása alkalmával két napig fogalmunk sem volt, merre jár, mi van vele, a csúcsról sem jelentkezett, miközben ő azt gondolta, hogy itthon premier plánban követjük a haladását a nyomkövető alapján. Abból indulunk ki, hogy attól, hogy mi nem látjuk a nyomkövetője adatait, ő még ereszkedik lefelé szépen lassan a hegyről”

– olvasható a bejegyzésben.

Suhajda Szilárd ügynökségétől elindult két serpa a négyes táborba a hegymászó elé, továbbá expedíciók is elindultak a csúcsra, akik felajánlották, hogy segítenek, ha a hegymászó erre szorulna.

A 40 éves békéscsabai születésű expedíciós hegymászó az alaptáborba március 23-án érkezett meg, onnan több akklimatizációs kört is tett. Szombati bejegyzésében még arról írt, hogy az óriási széllel is meg kellett küzdenie, majd olyan fokú köhögés kínozta napokig, hogy könnybe lábadt szemekkel küszködött, de készen érezte magát a sikeres csúcstámadásra. A közvetlenül a csúcs alatt 7900 méteren található 4-es tábort kedden érte el. Némi pihenés után innen kezdte meg a tényleges csúcstámadást – írták.

„Jelenleg a helyzet tisztázása köti le minden erőnket. Tisztelettel kérünk benneteket, hogy legyetek türelemmel, minden apró részletet pontosan azért nem közölnek, mert felesleges találgatások táptalaját képezik”

írták a Hóhatár – a Mozgásvilág hegymászó hírei Facebook-oldalon.

(Suhajda Szilárd/Facebook)

 

Valódi Hírek