Újabb pengeváltás: Szijjártó Péter balhézni kezdett a német külügyminiszterrel

Torkig vannak az Orbán-kormánnyal.

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter hétfőn egy zártkörű találkozón heves vitába keveredett Annalena Baerbock német külügyminiszterrel.

A Politico névtelenségüket kérő források alapján arról írt, hogy a találkozón a miniszterek többek között arról is tárgyaltak, hogy Magyarország addig blokkolja a következő uniós szankciós csomagot és az Ukrajnának szánt segélycsomagot, amíg az OTP nem kerül le Ukrajna háborús szponzorainak listájáról.

A lap információi szerint Szijjártó a hétfői találkozó során újra elismételte a magyar kormány álláspontját, mire a német külügyminiszter felvetette, hogy egyes jelentések alapján az OTP elismeri a luhanszki és donyecki szakadár területeket, majd azt is megkérdezte a magyar tárcavezetőtől, hogy a pénzintézet miért ad hitelt az orosz hadseregnek.

Szijjártó válaszában tagadta, hogy ez így lenne, azt mondta, hogy a bank vezetése többször is jelezte már, hogy Ukrajnát támogatják.

Egy az eseményen részt vevő diplomata arról számolt be, hogy a vita civilizált keretek között zajlott. A találkozón Észtország és Svédország is felszólította Szijjártót, hogy

ne állítson akadályokat az egységes európai fellépés elé.

A két ország azzal érvelt, hogy az EU-nak nem szabad megakasztania a további szankciókat és több katonai segélyt kell nyújtani Ukrajnának.

A lap arra is kitért, hogy egyre több ország fejezi ki aggályait Magyarországgal kapcsolatban, amiért Orbán Viktor kormánya rendszeresen akadályozza az Oroszországot célzó vagy Ukrajnát segítő döntéseket. Egy résztvevő pedig elmondta, számára sem világos, miért ilyen fontos az OTP ügye a magyar kormánynak, ugyanis Ukrajna listájának nincs semmilyen jogi következménye.

Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője az üggyel kapcsolatban közölte: amennyiben a tagállamoknak vitáik vannak, beszéljék meg egymással. A találkozót követően ugyanakkor Borrell megígérte, hogy szerepet vállal a konfliktusok megoldásában.

Az EU illetékesei közölték, Borrell Kijevbe is ellátogat, hogy egyeztetéseket folytasson az ügyben.

„Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy jóváhagyjuk a következő katonai támogatási csomagot Ukrajnának”

– mondta újságíróknak a vezető EU-s diplomata.

Az EU védelmi miniszterei kedden tárgyalnak az Ukrajnának nyújtott katonai támogatásról.

Mint ismert, nem ez az első eset a közelmúltban, hogy az egyébként is egyre inkább elszigetelődő Orbán-kormány „sajátos” oroszbarát politikájával magára vonja a nemzetközi közvélemény figyelmét. Hétfőn történt, hogy bekérette az osztrák kormány az állam Magyarországra akkreditált nagykövetét, amiért a magyar kabinet elkezdte elbocsátani a börtönökből az embercsempészeket.

Az ügyből óriási botrány kerekedett. Nyugati szomszédunk Európai és Nemzetközi Ügyekért felelős Szövetségi Minisztérium Sajtóirodája közölte, mivel a két ország egymással határos, azonnali választ várnak a magyar kormánytól,

mi szükség volt a bűnözők szabadlábra helyezésére.

Valódi Hírek