Itt a vége: A Fidesz teljesen megváltoztatta a magyar választási szabályokat

Hamarosan hatályba lépnek a változtatások.

Kedden szavazott a Parlament a „választási eljárási szabályoknak az elektronikus ügyintézéssel összefüggő módosításáról”.

Az Országgyűlés 130 igen, 51 nem szavazat, valamint 6 tartózkodás mellett elfogadta az ellenzéki pártok életét is nehezítő változtatásokat.

Az új törvény szerint az ellenzéknek nehezebb lesz a szervezett jelöltállítás, nem lehet majd időközi szavazást tartani az adott választás előtti egy évben, valamint a képviselő-testületet sem lehet feloszlatni ebben az időszakban.

Az új szabályok szerint az időközi választás helyett a választási listából kell adnia egy képviselőt annak a pártnak, aki a korábbi mandátumot birtokolta.

Sőt a változtatások nyomán a már kiírt voksolások közül csak azokat tarthatják meg, amelyeknél már beindult a kampányolás. Ez ott érvényes, ahol kevesebb mint 50 nap van hátra a kiírt időpontig.

Ezen felül a 10 ezer főnél többet számláló településeken az egyéni körzetek legalább 2/3-ában jelölnie kell valaki annak a pártnak, amelyik kompenzációs listát akar állítani.

A választópolgár csak az egyéni képviselőjelöltre szavazhat, és az a jelölt lesz képviselő, aki a legtöbb érvényes szavazatot kapta. A kompenzációs listára a választó nem voksolhat, mert arról a mandátumokat az egyéni választókerületekben összesített töredékszavazatok, vagyis az egyéni választókerületben mandátumot nem szerző jelöltekre leadott érvényes szavazatok arányában osztják ki

– írta a Jogi Fórum.

A törvénymódosítások a kihirdetés követő 8. napon lépnek érvénybe.

Valódi Hírek