Ennyi volt: Órákkal a határidő előtt lehalt a NAV adóbevallásra szolgáló oldala

Nem bírta a (túl)terhelést.

Néhány órával a határidő előtt elérhetetlenné vált a Nemzeti Adó- és Vámhivatal személyijövedelemadó-bevallásra szolgáló felülete – hívta fel a Nyugati Fény figyelmét portálunk egyik olvasója.

Ez a fotó fogadta olvasónkat hétfőn este háromnegyed nyolckor.

Felkerestük az adóbevallásra szolgáló online felületet este fél kilenckor. Az eszja.gov.hu felületet ugyan megnyitotta a böngészőnk, azonban az azonosítási eljárás során már nem tudtunk továbblépni, ugyanis időtúllépés miatti hibát jelzett a NAV szervere.

Minket ez a hibaüzenet fogadott az azonosítási folyamat során.

Egy kicsivel később már másfajta hibát jelzett a rendszer:

Harmadik próbálkozásra – a változatosság kedvéért – újabb hibaüzenet jelent meg.

Mint az megszokott, az adóbevallási határidő közeledtével egyre többen keresik fel a NAV webes felületét. Úgy tűnik, az adóhatóság azonban nem készült fel a határidőben közeledtével tapasztalható fokozott terhelésre.

FRISSÍTÉS:

A NAV röviddel este 10 óra előtt a Facebook-oldalán közölte, hogy egy nappal meghosszabbítják az határidőt, így május 23-án éjfélig lehet az szja-t bevallani, továbbá az adó 1+1 százalékáról nyilatkozni. Ugyan konkrétan nem utaltak rá, a túlterheléses támadás miatt sokan hoppon maradtak, így bizonyára ezért volt szükség a hosszabbításra.

A NAV közleményét változtatás nélkül idézzük alább:

Május 23-ig benyújtható az szja-bevallás és az 1+1%-os rendelkezés !!!

2023. május 23-án éjfélig megtekinthetők, módosíthatók és jóváhagyhatók az szja-bevallási tervezetek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) eSZJA-rendszerében. A határidő meghosszabbítását a 2023. május 22-ei, KAÜ (Központi Azonosítási Ügynök) és a kapcsolódó szolgáltatások lassulása, nehézkes elérése indokolja.

A NAV ezzel biztosítja, hogy mindenki hozzáférjen a számára készült bevallási tervezethez, és valamennyi rendelkezni kívánó adózó támogathassa az általa kiválasztott civil szervezetet, technikai számos vallási közösséget, illetve a Nemzeti Tehetség Programot.

(Nemzeti Adó- és Vámhivatal/Facebook)

Valódi Hírek