„Sokan vagyunk és egyre többen leszünk!” — Dobrev Klárát telt ház várta Szegeden (+videó)

Pótszékeket kellett bevinniük.

Telt házas rendezvényt tartott Szegeden a DK, amelyen Dobrev Klára a szombathelyi rendezvényt követően ismét prezentációban, sok tényadattal mutatta be az ország problémáit.

A rendezvényen az árnyék-miniszterelnök mellett felszólalt Molnár Csaba, a párt alelnöke és Dobrev kancelláriaminisztere is.

A rendezvényteremben telt ház fogadta a felszólalókat. Fotó: Nyugati Fény

A rendezvényen Gréczy Zsolt köszöntötte a vendégeket, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy megtelt a szegedi Ifjúsági Ház Rendezvényközpont. A rendezvényt felkonferáló országgyűlési képviselő örömét fejezte ki, hogy sokan gyűltek össze.

Az esemény – az eddigiekhez híven – az Európai Unió himnuszával, az Örömódával kezdődött. Ezt követően egy kisfilmet vetítettek le, amely arról szólt, hogy az ország többsége hitt az európai jólétben, azonban egy szűk elit ellopta annak lehetőségét a magyaroktól.

Gréczy a videóbejátszást követően arról beszélt: céljuk, hogy elhozzák a reményt. Hozzáfűzte: nem hagyják, hogy Magyarország pusztuló, szövetségeseit vesztett ország legyen.

A DK szegedi önkormányzati képviselőit külön köszöntötte Gréczy. Ezt követően a színpadra szólította Molnár Csaba EP-képviselőt, a DK alelnökét és árnyék-kancelláriaminiszterét.

Ezek gonoszok, ezek lopnak, de kormányozni tudnak ismerős a mondat. Ezt évekig hallgatuk véleményvezérektől, sajtóban, elemzőktől

– kezdte beszédét Molnár.

Ezt követően azt mondta, ugyan sokan tudják, hogy az Orbán-kormány bedarálta az önkormányzatokat, megszállták a médiát és lopnak, de erre egyesek mégis azzal kontráztak, hogy „legalább kormányozni tudnak„. Hozzátette: mindezt cinikus körítésssel, hogy jobban csinálják, mint a baloldal.

Ha Orbánék jól kormányoznak, akkor én egészen mást gondolok a jó kormányzásról

– jelentette ki Molnár Csaba.

Szerintem ahol jól kormányoznak, ott az emberek jobban élnek

– mondta, majd hozzátette: azokban az országokban nőnek a bérek, a nyugdíjak, gyógyulni mennek az emberek a kórházakba, az iskolákban pedig nem propaganda megy. Úgy folytatta: az embereknek azokban az országokban a rezsifizetés rutin, nem pedig rossz kényszer.

Akkor hogy lehet, hogy Magyarország nemrég élen járt az életszínvonal tekintetében, míg egy pár, év és a bolgárok is megelőznek, olyan rossz lesz?

– tette fel a kérdést.

Mi a magyarázat a legmagasabb inflációra, ha olyan jól kormányoznak?

– folytatta.

Közgazdászok szerint is vágtató infláció van az országban, azonban ezt egyébként is mindenki tapasztalja a mindennapokban Molnár szerint. Így a „jó kormányzás” összefoglalva: bérek és nyugdíjakban a sor végén, drágulásban, árakban a sor elején vagyunk – nyomatékosította az árnyék-kancelláriaminiszter.

Ezután arról beszélt: évekig egyértelmű volt, hogy Nyugat-Európában minden drágább, de magasabbak a bérek, így ki tudják fizetni azokat az állampolgárok. Ennek azonban már csak a másik fele igaz – fűzte hozzá az EP-képviselő.

Én ha Brüsszelben vásárolok, egy centtel sem költök többet, mint itthon

– hangsúlyozta Molnár Csaba. Hozzáfűzte, mindennek ellenére azonban az Orbán-kormány meg van róla győződve, hogy ők jól kormányoznak. Pedig mindez csak duma, propaganda – jegyezte meg –, hiszen ehhez tényleg értenek.

Ezután kitért rá, hogy szerinte mit tesz az Orbán-kormány válságos időkben. Felhívta rá a figyelmet, hogy hétszeresére emelték a rezsit, azonban azt állították, mindez nálunk továbbra is olcsó.

Ha ez nem megy, jön a második módszer: hibáztatás…mint az oviban

– szúrt oda, megemlítve, hogyha valaki hibázik, akkor „Pistikére” mutogatnak.

Nekünk sok Pistikénk volt: migráns, ellenzék…most a háború lett az

– jegyezte meg, megemlítve, hogy erre fogják az áremelkedést.

Kijelentette: a DK-sok mind tudják, hogy nincs „háborús infláció„, helyette „orbáni” van. Ezért meg kell nézni, mi a helyzet máshol: ez lenne a szomszédban is, ha háborús infláció lenne – hívta fel a figyelmet Románia esetére, ahol csupán 12, nálunk azonban 26 százalék az infláció, pedig az az ország is Ukrajna szomszédja.

A drágulásnak szerinte az az egyetlen oka, hogy Orbánnak hívják a miniszterelnököt. Míg más országok kormányai segítik a családokat, vállalkozásokat, nálunk utóbbit elorozzák, előbbit pedig zsarolják – mondta.

Ezután kitért arra, hogy hazánkban nem szűnt meg az orosz gázfüggőség, sőr a legdrágábban vesszük a nyersanyagot, amelyet majd az állampolgárok fizetnek meg.

Ezek gonoszok, ezek lopnak és még kormányozni sem tudnak. Ez az igazság! Nem is akarnak; nem érdekli őket, mi van veletek!” – jelentette ki, majd hozzátette, „Budáról nem látszik a szegedi lakótelep„.

Szerinte ahhoz, hogy ne az árak, hanem a bérek és a nyugdíjak nőjenek és biztonságban legyenek Magyarország polgárai, meg kell szabadulnunk Orbán rendszerétől – ezt a kijelentését hangos taps követte a közönség soraiból.

Kell valaki, aki valóban tud kormányozni, aki igazi szociáldemokrata kormányfőként mindennapi jólétet és biztonságot teremt. Aki ma reményt hoz holnap pedig európai jólétet

– utalt Dobrev Klárára. A fenti gondolatot ismét taps követte a közönség soraiban.

Ezután ismét kisfilmet vetítettek, amelynek üzenete az volt, hogy van remény, amely ellenállást farag az elégedetlenkedőkből. Ezt a párt szerint Dobrev hozhatja el.

A kisfilm után Gréczy Dobrev Klárát szólította a színpadra. Megjegyezte: a párt-árnyékminiszterelnöke nemcsak kedves és okos, hanem meg is tudja csinálni – utalt a kormányváltásra.

Dobrev a színpadra lépve örömét fejezte ki, hogy sokan gyűltek össze. Elmondta: sokan vannak, és egyre többen lesznek a DK-sok, mert egyre többen vannak, akik rájöttek, hogy a kormány miatt sodródik válságból válságba az ország.

Kijelentette: örülök, hogy egyre többen érzik: feladatuk van.

Azt mondta: ellen kell állni, mert akkor lesz vége „a rémálomnak”, ha ellenállnak. Éppen emiatt gyűltek ma össze – mondta.

Szerinte egyszerű dologra vágynak a magyar emberek: tisztességben élni, valamint tisztességes oktatásra és nyugdíjra, illetve biztonságos életre. Ezek adják a nemzeti büszkeséget – jelentette ki.

Kijelentette: mostanában meg akarják mondani mások, milyen a tisztességes élet, és hogy bár ma már vacsorára alig jut, stadionok nőnek ki a földből. Mindeközben pedig az oligarchák külföldön vásárolnak földet és szállodát.

Megjegyezte: ők azt hiszik, a magyar szülő úgy fekteti le a gyerkét, hogy megmondják nekik, ők soha nem jutnak majd le a horvát tengerpartra, azonban Mészárosék igen.

Majd a magyar ember azt mondja: igaz, hogy nem tudom kifizetni az árakat a boltban, de a miniszterelnök jól megmondta mindenkinek a magáét

– mondta.

„Ez lenne a büszkeség?”

– fűzte hozzá.

Szerinte azonban a nemzeti büszkeség a jólétből táplálkozik. Úgy látja, erre 10-15 éve még volt példa, mert a küldöldiek szemében volt egy kis mosoly, hogy a magyarok kedvesek.

A kelet-európaiak, a baltiak pedig kicsit irigyek is voltak, a magyaroknak bár nem könnyű a helyzetük, de mégis jól megy a dolguk. Erre az érzésre voltunk büszkék – jegyezte meg.

Az aktuális prezentációját bemutatva arra hívta fel a figyelmet, hogy ma már a román bérek magasabbak a magyarokénál.

Éppen ezért nem érti, hogyan lehetnénk büszkék, „amikor kuporgatunk, betegek vagyunk, óriási várólistákkal, lehet a mentő ki se jön, a gázár pedig a hétszeresére drágult„.

Most már ha külföldön meghallják a magyar szót, akkor Orbán jut eszükbe az embereknek – jelentette ki.

Mi lehet a baj? rosszul gazdálkodunk, gyerekek nehezebben tanulnak, többet vagyunk betegek?

– kérdezte.

Dehogyis!

– vágta rá rögtön, hozzáfűzve: semmi más nem történt, minthogy a magyar kormány az utolsó fillért is kicsavarta a nemzetből.

Dobrev szerint eddig nem volt erőnk ellenállni. A jelenlévőkhöz szólva kijelentette: ők azok, akik az elkövezkezendő hetekben, hónapokban meg tudják szervezni az ellenállást.

Ezért vagyunk ma itt rátok van szükség. Első és legfontosabb, hogy megértsük, mi történik ma!

– mondta.

Ezután arra kérte a jelenlévőket: mindenkinek mondják el, hogy mit tettek az országgal Orbánék, és hogy van remény, mert ha megkérdezik, hogy miért a magyarok jártak ilyen rosszul, akkor arra szerinte csak egyetlen válasz lehet: az Orbán-kormány.

Ez azonban lehetett volna másképp is Dobrev szerint. Ezt követően arra hívta fel a figyelmet, hogy a gazdasági válságnak 2010 után vége lett, és rengeteg támogatás érkezett Magyarországra.

A hazánkra érkezett pénzekből „nem kellene kuporgatnunk, lenne tisztességes oktatásunk, felújíthattunk volna az összes panelt, töredéke lenne a rezsi a mai rezsinek, ezt egy közepesen tehetséges kormány is megtette volna” – jelentette ki.

A jelenlegi kormánynak azonban „a Holdról is látszik a vagyona, vittek mindent, EU-s támogatásokat, vasutat, szállodákat, kastélyokat…mindent!” – jegyezte meg.

Mit adtak cserébe? Fizessünk többet, keressünk kevesebbet: ezért csúszunk lejjebb a képezeletbeli listán, ez a politika jutatta oda az országot, hogy a hétvégi bevásárlás is gondot okoz

– jegyezte meg.

Az infláció azonban nem háborús meg szankciós, ugyanis háromszorosa az EU-s átlagnak. Európa-rekorder, hungarikum, Rónai Sándor megpróbálta bejegyeztetni, de Dobrev szerint Orbánék nem értették a tréfát: ha háborús szankció lenne, akkor az nem emelkedne a többi Ukrajnával határos országban, a többi EU-s tagállamban – jegyezte meg.

Ezután azt mondta: ez a legnagyobb hazugsága a kormánynak, ugyanis Dobrevék szerint orbáni infláció van. Emellett minden egyes bevásárlásra megy a 27 százalékos áfa és – mint fogalmazott – az Orbán-rendszer ára.

Szerinte a kormány folyamatosan hazudik, ugyanis nem a háború és szankciók miatt emelkednek az árak, „hanem azért, mert egy rablóbanda uralkodik. De mi elhozzuk a reményt, lehet máshogy is” – fogalmazott.

Ezután a hiperinflációról beszélt, amelyről korábban csak a tankönyvekben lehetett olvasni, azonban már-már ugyanez tapasztalható itthon. Ezután arról beszélt: lassan a trappista is luxuscikk lesz, és cseresznyét is látott már 15 ezer forintért.

Dobrev szerint Orbánék nem tesznek semmit a drágulás ellen, és addig lesz ez így, amíg az emberek hagyják. Javaslata szerint radikálisan csökkenteni kell az alapvető élelmiszerek áfakulcsát.

Elmondása szerint három oka van a rekorder magyar inflációnak: az egyik, hogy nem bízik a kormányban az EU, mert ellopnák a forrásokat. Emellett a magyar lakosság sem bízik bennük.

Mindezen azonban Dobrev elmondása szerint tisztességes gazdaságpolitikával lehetne változtatni. Sok javaslatot tettek ennek érdekében, az egyik ilyen a euró bevezetése, amelyre miniszterelnökként büszke lenne.

Bármiről beszélünk: az EU-ról, oktatásról, bérekről…jaj hát sajnos nincs pénz…de van!”

– jelentette ki.

A magyar költségvetésnek 40 ezer milliárdja van, és egy ország sikere múlik rajta, mire költik. Azonban
még árulkodóbb szerinte, hogy mire nem költik el.

Az elmúlt években Orbán spórolt minden szektorban, és míg árakban az árakban csúcstartók voltunk, a bérekről ezt nem lehetett elmondani Dobrev szerint. Ekkor egy diagramot mutatott, amely szerint csak Bulgária előz meg minket hátulról.

A fiatalok helyét eközben külföldi vendégmunkásokkal igyekeznek feltölteni, ugyanis az elégedetlenkedőket elüldözték – véli. Több százezren mentek el, a kormány azonban nem tett semmit a visszacsábításukért – tette hozzá.

Dobrevet mérhetetlenül bosszantják a hazug politikusok a Fidesz környékén. A kormány nem tudja biztosítani a tisztességes időskort, így nem érdemli meg a bizalmat – hangsúlyozta.

Mi lenne, ha a tisztességes időskor azt jelentené, hogy meg lehessen venni a gyógyszert, hogy nálunk biztonságban élnek az idősek, hogy megveszik az ajándékot az unokáknak, egyszer évente nyaralnak

– mondta, ugyanis ő ezt hívja tisztességes időskornak, a mindennapok büszkeségének.

Ezután az egészségügyre tért, ahol folyamatosan borzalmas történeteket lehet hallani: hosszúak a várólisták, nincs elég ápoló.

Mi lenne ha elintéznék, hogy 15 perc alatt kiérjen a mentő? Ennyi lenne az egész

– jegyezte meg.

Eközben kinőtte magát a magánegészségügy, ahol jó pénzért meg lehet gyógyulni. A NER-lovagoknak ez nem probléma, a 40 ezer milliárdból jutna erre is a magyar embereknek – jelentette ki.

Ezután arra hívta fel a figyelmet, hogy nálunk hallnak meg a legtöbben rákban az EU-ban, minden halál mögött családtagok, édesanyák, apák vannak. Sérelmezte, hogy az Orbán-kormány nem hajlandó a 40 ezer milliárdból költeni ez egészségügyre: még egy egyszerű ultrahangra is hónapokat kell várni.

Mi lenne, ha arra lennének büszkék, hogy modern kórházaink vannak? Nem ez lenne a hétköznapok büszkesége? Na, a következő miniszterelnök erre lesz büszke!”

– hangsúlyozta.

Budapesten éppen tüntetés van, nálunk a legnagyobb a középiskolát elhagyó gyerekek száma. Velük mi lesz? Őket elveszítjük!….a legkevesebbet költik oktatásra, de Vodafone-ra, reptérvásárlásra futja

– jelentette ki.

Eközben azonban nem költenek oktatásra sem. Dobrev egy olyan kormányt képzel el, ahol azt mondják: évről évre jobban szerepelnek a gyerekek az iskolában, mindegy honnan jössz, megkapod a képzést. A magyar iskolák lennének a legjobbak, ha elég pedagógus lenne, sőt pszichológus, gyógypedagógus is – jegyezte meg.

Erre lenne büszke, és erre lesz a következő, szociáldemokrata kormány – hangsúlyozta.

Azt is mondta, a rezsi azért drágult, mert az orosz gázt drágán szerzi be a kormány. Ezáltal pedig mi finanszírozzuk Putyin háborúját, sőt 10 éve nem lehet olyat tenni, ami rontaná a barátságát Putyinnal – sérelmezte.

Nem lehet szélerőmű, gázzal fűtesz, ha éhen halsz is mondta a kormány

– jegyezte meg Dobrev. Majd hozzáfűzte, a kormányzat papol a nemzeti szuverenitásról, miközben putyini bábkormányt hoztak létre.

De ennek véget fogunk vetni!”

– mondta.

Napelemekre, felújításra, megújuló energiforrásokra van szükség!

– hívta fel a figyelmet, megjegyezve, hogy csak nálunk csökkent a megújuló energiaforrások aránya az EU-ban.

„Ellopják a gyermekek jövőjét, az egész világ a globális felmelegedés ellen kűzd, de orbánt csak putyin kegyei és a saját oligarchái érdekli!

– nehezményezte Dobrev.

Szerinte fontos, hogy a kormányzat szövetségeseket keressen, akik szóba állnak Magyarországgal. A kormányzás egy nemzet szolgálata, az az ország sikeres, ahol nem vasba, acélba, akkugyárba fektetik az emberek pénzét, hanem a jólétbe – mondta.

40 ezer milliárd, ez a kormány ellopja ennek a pénznek a jelentős részét, ennek fogunk véget vetni! Azt kérem tőletek, önöktől, hogy az ország utolsó pontjára is vigyék a remény hírét, mutassuk meg hogy lehet változás, hogy élhetünk európai jólétben, ezt fogjuk megmutatni!

– hangsúlyozta. Ez a kijelentés vastapsot kapott.

Elmondta: az árnyékkormány tárgyal a szakszervezetekkel, diákokkal, orvosokkal és ápolókkal, hogy megmutassák, van remény. Ehhez azonban alternatívát is kell képezni – jegyezte meg. Arra készülnek, hogy változás legyen az országban, hogy ne távozzanak még többen itthonról.

Egy tisztességes ellenzéki pártnak, a DK-nak az a dolga, hogy minden nap megtegyen mindent azért, hogy Orbánék, a mindenekit kizsigerelő banda megbukjon!”

– jelentette ki.

Ehhez azonban össze kell kapaszkodni – fogalmazott. Az orbáni politikának nincs többsége az országban, csak a parlamentben van többsége – jegyezte meg.

Az elégedetlenek ellenállását szeretné megszervezni. Ebben mindenkinek helyet kell kapnia, hogy kellően erősek legyenek – mondta, majd hozzátette: feladatának tekinti, hogy elhozzák a reményt. Ehhez szerinte egyre többen lesznek. Mondatait ováció fogadta.

A rendezvény a hagyományoknak megfelelően a Himnusszal zárult.

Az eseményt a DK élőben közvetítette, itt tudod visszanézni:

Valódi Hírek