Hogyan keressünk állást hatékonyan?

Az álláskeresés sokunk számára megterhelő folyamat, hiszen rengeteg kudarc érhet minket, illetve rengeteg időbe is telhet, mire végre megleljük az ideális ajánlatot. Mai cikkünkben abban igyekszünk tanácsot adni, hogy hogyan végezhetjük ezt a procedúrát eredményesen.

Online álláskereső portálok

Természetesen a legkézenfekvőbb megoldás mindenki számára az, ha az internetes állásportálokat veszi igénybe. Számos olyan oldal létezik, ahol rengeteg szűrőt alkalmazhatunk, így pontosan rá tudunk keresni azokra a munkalehetőségekre, amelyek relevánsak lehetnek számunkra.

Amennyiben Szegeden vagy környékén keressük új állásunkat, érdemes körülnézni a szegedallas oldalán. Hiszen ezen a felületen válogatott álláslehetőségek állnak rendelkezésünkre!

Célszerű olyan portálokon keresgélni, ahol viszonylag nagy a merítési lehetőség, és sok állás van meghirdetve. Hiszen így könnyedén össze tudjuk hasonlítani a feladatköröket, illetve az elvárásokat, és jobban el tudjuk képzelni, hogy mi vár majd ránk az adott munkakörben.

Ennek segítségével könnyebb lesz a döntéshozatal is azt illetően, hogy milyen jellegű munkákra adjuk be a pályázatunkat. Ha pedig ez már körvonalazódott bennünk, akkor az önéletrajzunk, valamint a motivációs levelünk specializációja is könnyebb lesz.

Állásbörzék, személyes találkozók

Bármennyire is az internet korát éljük, még a mai világban is lehet jelentősége a az állásbörzéken való részvételnek. Hiszen itt személyesen találkozhatunk a cégek képviselőivel, és könnyebben tehetünk jó első benyomást.

Így, ha látunk esetleg meghirdetve olyan állásbörzét, ahol a mi szakmánkban tevékenykedő vállalatok is jelen vannak, akkor mindenképpen érdemes lehet részt venni rajtuk. Hiszen ki tudja, lehet, hogy éppen itt találjuk meg a jövőbeni álommunkánkat?!

Ha pedig van olyan vállalat, amelyet kinéztünk magunknak, és kifejezetten ott szeretnénk dolgozni, akkor akár személyesen is felkereshetjük őket. Nem érdemes megijedni a szituációtól, hiszen legrosszabb esetben is csak egy elutasítással leszünk gazdagabbak.

Bizonyos döntéshozó pozícióban dolgozó emberek értékelni fogják ezt a karizmatikusságot, így ha érzünk magunkban elég kurázsit hozzá, akkor ez is egy jó megoldás lehet.

Használjuk ki az ismeretségi körünket!

A munkakeresés folyamatában sem árt, ha megpróbáljuk kiaknázni az ismeretségi körünkben rejlő lehetőségeket. Lehet, hogy valamelyik barátunknak, rokonunknak vagy ismerősünknek van olyan kapcsolata, aki tud nekünk állást ajánlani. Az is elképzelhető, hogy annál a cégnél van üresedés, ahol ők dolgoznak, így fel tudnak ajánlani számunkra valamilyen pozíciót.

Összességében elmondható, hogy az álláskeresés során fontos a bátorság, illetve a megfelelő felkészültség. Ha ezeket a pontokat ki tudjuk pipálni, akkor szinte biztosak lehetünk abban, hogy megleljük a számunkra ideális munkalehetőséget. Persze az is fontos elem, hogy kitartóak legyünk, és ne adjuk fel az első kudarcoknál, hiszen így biztosan meglesz a munkánk gyümölcse.