Megjöttek az első eredmények a török elnökválasztásról – de valami nem stimmel

Ez furcsa!

Lezárult a török elnökválasztás első fordulója, amelyen az országot 2003 óta vaskézzel vezető Recep Tayyip Erdoğan sorsáról és az ország jövőjéről döntenek a helyiek. A közvélemény-kutatások szerint minden esély megvan rá, hogy a már-már diktatúrának számító ország – a magyarországihoz hasonlóan egyetlen jelöltet indító ellenzék – leváltsa a jelenlegi hatalmat. Az ellenzék indulója Kemal Kılıçdaroğlu, aki az első, aki érdemi esélyekkel indul a regnáló elnökkel szemben.

Az első feldolgozottsági adatok érdekes képet mutatnak. A szavazatok több mint harmadának megszámlálása után Erdoğan nagy fölénnyel, több mint 10 százalékponttal vezet ellenzéki kihívója előtt legalábbis ez derül ki az állami hivatal adataiból.

Eszerint jelenleg így állnak a jelöltek:

  1. Erdoğan: 53,02 százalék
  2. Kılıçdaroğlu 41,04 százalék
  3. Oğan 5,39 százalék
  4. Ince: 0,55 százalék

Csakhogy! A független ANKA hírügynökség teljesen más adatokat közölt. Eszerint sokkal-sokkal szorosabb az állás, mint azt a hivatalos adatok mutatják. A független hírügynökség adatai alapján jelenleg így állnak a jelöltek:

  1. Erdoğan: 50,26 százalék
  2. Kılıçdaroğlu 44,39 százalék
  3. Oğan 4,84 százalék
  4. Ince: 0,51 százalék

A két adatsor összevetése alapján jól látszik, hogy a sorrendben, illetve a 3. és a 4. jelölt szavazatarányában nincsenek érdemi eltérések, azonban a két fő jelölt százalékarányában érdemi különbségeket tapasztalhatunk.

Abban az esetben, ha az első helyezett szavazataránya 50% alá süllyed, mindenképpen második fordulóra lesz szükség, amelyen csak az első két helyezett rúghat labdába.

A Választási földrajz nevű Facebook-oldal megmutatta az állami hivatal statisztikája alapján a versenyzők jelenlegi állását térképen. A legnagyobb városokban az ellenzék vezet, míg a földrengés által sújtott térségekben – a stabilitás igénye miatt – Erdoğan húzott el.

Ezzel egy időben parlamenti választást is tartanak, amelyen azonban nem fogott össze az ellenzéki, így minden bizonnyal Erdoğan pártja, az AKP fog győzni. Jelen esetben azonban az elnökválasztás eredménye sokkal érdekesebb.

FRISSÍTÉS:
Időközben mindkét intézetnél szorosabbá vált a verseny. Sőt, a független kutatóintézet szerint Erdoğan előnye mindössze egy paraszthajszálnyi.

Állami hatóság:

  1. Erdoğan: 51,94
  2. Kılıçdaroğlu: 42,19
  3. Oğan: 5,33
  4. İnce: 0,53

ANKA:

  1. Erdoğan: 47,27
  2. Kılıçdaroğlu: 46,98
  3. Oğan: 4,31
  4. İnce: 0,46

(gazetaduvar.com.tr)

Valódi Hírek