Elképesztő fordulat: Összeomlott az orosz hadsereg, Putyinék elismerték, hogy bajban vannak

Putyin zsoldosa kitálalt.

Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője elismerte, hogy az orosz erők visszavonulnak Bahmuttól északra – írta tudósításában a Reuters hírügynökség.

Ukrán közlés szerint a néhány napja kezdődött ukrán ellenoffenzíva során eddig

több mint 17 négyzetkilométert szabadítottak fel Bahmut környékén.

Mindkét fél jelentései arról számoltak be, hogy Ukrajna a legjelentősebb előrehaladást érte el az utóbbi hat hónapban a város megtartása miatt folytatott küzdelemben.

A korábbi közlések szerint az ukrán erők Bahmuttól délre is sikereket értek el, és összehangolt támadásokkal próbálják meg bekeríteni az orosz csapatokat.

Ukrajna azonban nem sok részletet hoz nyilvánosságra, aminek az lehet az oka, hogy igyekeznek megcáfolni azokat az állításokat, miszerint a tavaszi ellentámadás hivatalosan is kezdetét vette volna.

Hivatalos orosz védelmi források ugyanakkor közölték, a Bahmuttól északra lévő fronton ezernél is több ukrán katona és 40 tank vonult fel, ami – orosz közlések szerint is – a tavaly november óta a legnagyobb ukrán támadás.

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport vezetője szerint

az orosz erők összeomlottak, ezért vesztettek.

Egy videóüzenetében arról is beszélt, hogy az ukránoknak sikerült elfoglalniuk egy magaslatot, és ezáltal megnyitniuk és használniuk a nyugatról Bahmutba vezető főutat. Prigozsin a közelmúltban számos alkalommal gyengeséggel vádolta meg az orosz alakulatokat, amelyek nem látják el a zsoldosait megfelelő munícióval.

A brit védelmi minisztérium Twitteren közölte: az elmúlt négy napon az orosz 72. különleges lövészdandár csapatai rendezetlenül kivonultak a bahmuti hadművelet déli oldalán.

Kiemelték: a 72. különleges lövészdandár része az orosz 3. hadtestnek, egy 2023 őszén létrehozott alakulatnak, amelyet „alacsony harci morál és korlátozott harci hatékonyság” jellemez. Hozzátették, a 72-es lövészdandárt egy ilyen kiemelt jelentőségű területen vetették be, ami rámutat arra, hogy

súlyos hiányosságai vannak az orosz hadseregnek.

(reuters.com / hvg.hu nyomán)

Valódi Hírek