Dobrev Klára: Suttyomban elindult Magyarország EU-ból kiléptetése, és ez nagyon veszélyes

Szerinte tragédia az Orbán-kormány politikája.

Dobrev Klára volt a vendége az mfor.hu és a privátbankár.hu közös rendezvényének, a Klasszis Klubnak. A műsorban többek között terítékre került a jövő évi költségvetés, az infláció, valamint Magyarország és az Európai Unió viszonyának kérdése is.

Az árnyékkormány vezetője Magyarország helyzetéről szólva kifejtette: nemcsak a szövetség szélére szorult ki már hazánk, de már zajlik a csendes Huxit, amely – jelezte – nagyon veszélyes folyamatokat indíthat el.

A műsorban felidézték Dobrev Klára tavalyi kijelentését, miszerint az Orbán-kormány elhibázott gazdaságpolitikát folytat. Megjegyezték, tavaly 7,9 százalékos inflációt közölt a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), amihez bő 10 százalékos élelmiszer-infláció társult. A jelenlegi 24 százalékos inflációs mutató tükrében Dobrev Klára kijelentette: nemcsak hogy egészen elhibázott, hanem

tragikus az a gazdaságpolitika, amit Orbán Viktor és kormánya folytat.

„Az, hogy Európa-első – ha úgy tetszik hungarikum – a magyar infláció, hogy mondjuk az euróövezet átlagának a négyszerese, ez egyértelműen a kormány működésének a kudarcát jelenti”

– hangsúlyozta Dobrev Klára, hozzátéve, ő még csak nem is látja a szándékot arra, hogy a kormány ezen bármit tervezne változtatni.

Arra vonatkozóan, hogy külső körülmények is hatással vannak-e a tragikus hazai inflációs adatokra, Dobrev Klára elmondta: érdemes összehasonlítani Magyarországot a többi európai országgal, de akár a kelet-európai országokkal is – Románia, Lengyelország, Szlovákia –, mert ők is határosak Ukrajnával, ők is az Európai Unió és a NATO tagjai, és mégis, – mutatott rá – náluk az infláció sokkal kisebb.

„Szerintem az, hogy a magyar áremelkedések ilyen drámaiak, annak alapvetően a bizalomvesztés az oka”

– mondta Dobrev, hozzátéve, az Orbán-kormány nemzetközi szinten is elveszítette a bizalmat.

„Ezért folyamatosan gyenge a forint, brutálisan drága szinten tartani azt az árfolyamot, amit most látunk. Elveszítették a bizalmat az Orbán-kormány iránt az uniós tagállamok, ezért nem kapjuk meg az európai uniós támogatásokat. Ez rendkívüli módon hiányzik a magyar gazdaságnak”

– sorolta Dobrev Klára.

Kiemelte: a legszomorúbb az – mondta –, hogy a magyar emberek, a magyar vállalkozások is elveszítették a bizalmat a kormány iránt, ami azt jelenti, hogy nem mernek hosszabb távon tervezni.

„Ha egy magyar vállalkozó olyan pénzügyi tervet tenne le az asztalra, mint amit a magyar kormány letesz minden alkalommal, hát egy ilyen pénzügyi tervvel a magyar vállalkozókat úgy elhajtanák – akár a bankok, akár a vevők, akár a gazdasági partnereik – mint annak a rendje”

– fogalmazott Dobrev Klára, hangsúlyozva, egészen felháborító, hogy ezt megengedi magának a magyar állam.

Arra a kormányzati körökben is sokat hangoztatott felvetésre, hogy Orbán Viktor ki akarja-e vezetni Magyarországot az EU-ból, azt mondta: ha pár éve kérdezték volna erről, akkor úgy válaszolt volna, hogy „ugyan dehogy, ki lenne ilyen bolond”.

„Ha ma kérdezi meg ezt tőlem, akkor sokkal óvatosabban fogalmaznék, és sokkal több bennem az aggodalom”

– mondta.

„Lényegtelen, hogy mi van Orbán Viktor fejében, és mik a vágyai. Egy valami biztosan látszik: az a politika, amit most elkezdett, az a hergelés, amit a magyar társadalomban is művel az Európai Unióval szemben és az a politika, amit elkezdett a saját szövetségeseivel szemben – legyen az EU, vagy NATO –,

az kiszorít minket az Európai Unióból”

– hívta fel a figyelmet.

A Dobrev Klárával készült teljes interjú alább tekinthető meg:

(Klasszis/Youtube nyomán)

Valódi Hírek